Cultuur

Brandbrief over afwijzing cultuursubsidies: ‘Oordeel gebaseerd op onjuistheden’

Print
Brandbrief over afwijzing cultuursubsidies: ‘Oordeel gebaseerd op onjuistheden’

Winternights is een jaarlijks festival voor jonge talenten van Via Zuid.

Itteren / Maastricht -

Het subsidieadvies van de Raad voor Cultuur (RvC) bevat feitelijke onjuistheden en moet worden aangepast. Dat schrijven Via Zuid en Intro in Situ in een brandbrief aan cultuurminister Ingrid van Engelshoven.

Via Zuid richt zich op talentontwikkeling in de Limburgse podiumkunsten en Intro in Situ doet hetzelfde op het gebied van muziek en klank. De twee bestrijden in de brief argumenten die door RvC zijn aangedragen en die hebben geleid tot een afwijzing van het subsidieverzoek van beide instellingen.

Lees ook: Vreugde en teleurstelling na verdeling subsidie: ‘Van lucht kun je geen theater maken’

‘We snappen dat er scherpe keuzes gemaakt moeten worden, maar het oordeel van de Raad over onze aanvraag is gebaseerd op feitelijke onjuistheden en de argumentatie is inconsistent’, aldus Jackie Smeets en Ton Driessen van Via Zuid en Tom Swart van Intro in Situ. ‘Wij zijn er stellig van overtuigd dat een positieve beoordeling op zijn plaats is en verzoeken u het negatieve advies te herzien.’

Tweede Kamer

Komende maandag debatteert Van Engelshoven met de Tweede Kamer over het recente RvC-advies over de culturele basisinfrastructuur 2021-2024.

Via Zuid en Intro in Situ hebben ook een protestbrief ondertekend die 43 landelijke organisaties naar de minister hebben gestuurd. Daarin wordt eveneens geklaagd over feitelijke onvolkomenheden in het advies aan de minister.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen