Kabinet: Wettelijke updateplicht geldt ook voor apps en games

Ook apps van onder andere streamingdiensten komen onder de updateplicht te vallen. © ANP XTRA

De wettelijke updateplicht voor slimme apparaten gaat behalve voor smartphones en hardware ook gelden voor games en apps van streamingdiensten als Spotify. Dat blijkt uit het wetsvoorstel van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Keijzer (EZK) waarmee de ministerraad vanmiddag heeft ingestemd.

David Bremmer

Door consumenten een wettelijk recht op software- en beveiligingsupdates te geven wil het kabinet ervoor zorgen dat zij langer ondersteuning krijgen van fabrikanten en ontwikkelaars. Momenteel bestaat zo’n verplichting niet, waardoor het verzorgen van updates veel verschilt. Zeker Android-telefoons worden vaak maar beperkt van updates voorzien.

Eerder was al duidelijk dat de updateplicht ging gelden voor slimme apparaten: van smartphones en slimme tv’s tot babyfoons, digitale horloges, smart printers, etcetera. Duidelijk is nu dat ook apps voor slimme internetdiensten of online games er onder vallen.

Consumentenbond

De updateplicht was eind vorig jaar al aangekondigd door het kabinet en komt mede tot stand door een jarenlange lobby van de Consumentenbond. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) zorgt een gebrek aan updates ervoor dat slimme apparaten of diensten minder goed werken. ,,Ik wil dat consumenten en ondernemers zichzelf beter beschermen tegen internetcriminelen,” stelt ze. Alleen meer bewustzijn en updates daadwerkelijk installeren is onvoldoende, stelt ze. ,,Daarom gaat het kabinet nu wettelijk regelen dat verkopers verplicht worden om deze updates te verstrekken zolang je dat als consument mag verwachten. Dat lijkt op de wijze zoals je nu ook garantie op een aankoop ontvangt. Hoe duurder het product, hoe langer de termijn van verplichte updates.”

De exacte termijn dat fabrikanten updates moeten verzorgen wordt niet vastgelegd. Dat hangt mede af van de proportionaliteit, schrijft het kabinet. ,,Een duurder product zal meestal dus een langere termijn van updates krijgen.’’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal