Van Helvert officieel in de race als kandidaat-lijsttrekker CDA

Print
Van Helvert officieel in de race als kandidaat-lijsttrekker CDA

Martijn van Helvert. Afbeelding: ANP

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren -

Het CDA-bestuur draagt vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en de Kamerleden Pieter Omtzigt en Martijn van Helvert voor als kandidaat-lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezingen.

De CDA-leden kunnen in ieder geval uit dit viertal een nieuwe aanvoerder kiezen. Kamerlid Van Helvert uit Sittard stelde zich deze week pas kandidaat voor de verkiezing van de lijsttrekker.

Lees ook: Martijn van Helvert wil af van het ‘potje dammen’ in Den Haag

Reumkens

André Reumkens uit Hulsberg, die ook een gooi naar het lijsttrekkerschap wilde doen, is afgevallen.

„Het bestuur is van mening dat alle leden van het CDA zich over het totaal van deze kandidaten mogen uitspreken”, zei partijvoorzitter Rutger Ploum vrijdag op het partijbureau in Den Haag. „En om die reden mag ik vanavond bekendmaken dat het CDA een lijsttrekkersverkiezing organiseert met vier kandidaten.” De vier kandidaten werd meteen gevraagd een korte ‘pitch’ te houden.

Favorieten

De Jonge en Keijzer werden, naast minister Wopke Hoekstra, die zich onverwacht niet als kandidaat meldde, als favorieten genoemd. Ploum verwees in een filmpje waarin hij de zoektocht naar een lijsttrekker aankondigde zelfs naar de drie bewindspersonen.

Omtzigt, en in mindere mate Van Helvert, maakten hun kandidatuur redelijk onverwacht bekend. Van Helvert wil wel dat Hoekstra premier wordt, als het Limburgse Kamerlid het CDA in maart volgend jaar de overwinning brengt. Hoekstra was hiervoor overigens nog niet benaderd. De bewindsman houdt zijn lippen stijf op elkaar als hij erover wordt bevraagd door de pers.

Wegens het coronavirus zal het een korte lijsttrekkersstrijd worden. Leden van het CDA mogen hun stem tussen 6 en 9 juli uitbrengen. Alle ogen zullen op het CDA zijn gericht, omdat het een van de weinige partijen is waar een serieuze strijd tussen kandidaat-lijsttrekkers wordt gehouden.

Overigens kunnen ook andere CDA-leden zich nog melden. Als drie provinciale afdelingen, tien lokale of 1 procent van de leden hun steun uitspreken voor een kandidaat, kan diegene het alsnog meedoen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu