‘Mogelijk alsnog coronabetogers naar de Dam’

Print
‘Mogelijk alsnog coronabetogers naar de Dam’

De demonstratie op het Malieveld in Den Haag, afgelopen zondag. Afbeelding: ANP

Hoewel de ‘demonstratie-rave’ van aanstaande zaterdag in Amsterdam door de gemeente is verboden, sluiten de organisaties Viruswaanzin en Bevrijd Nederland niet uit dat er alsnog betogers naar de Dam trekken. Ook de gemeente zegt rekening te houden met een eventuele toestroom van mensen.

„Ik denk zeker dat er mensen naar de Dam gaan komen, die hebben ook contact met ons opgenomen daarover”, zegt Viruswaanzin-voorman Willem Engel. Op sociale media was veel interesse voor het evenement op de Dam. Op Facebook gaven ruim 8000 mensen aan dat ze van plan waren te komen, en zo’n 21.000 mensen waren geïnteresseerd.

Lees ook: Coronabetogers zondag ‘op persoonlijke titel’ naar Malieveld

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam stelt „niet een duidelijke groep in beeld te hebben die alsnog naar het evenement gaat”. „Ze hebben nu zelf al aangekondigd op Facebook dat het verplaatst is, dus dat is goed. De politie is er in ieder geval op voorbereid om zaterdag handhavend op te kunnen treden.”

De organisaties achter de ‘rave’ zelf vragen Amsterdammers om zich aan te sluiten bij het protest op het Malieveld in Den Haag op zondag. Ook die demonstratie werd door de gemeente verboden, maar de betogers zijn alsnog van plan actie te voeren.

„We hebben besloten om onze pijlen op Den Haag te richten omdat daar de bestuurlijke en rechterlijke macht zit”, zegt Engel. „Je kunt ervan op aan dat we een hogere strategie volgen. We leven nu namelijk in een dictatuur, en dat is on-Nederlands.”

Amsterdam verbood de bijeenkomst vanwege de elementen van vermaak, waardoor de collectieve meningsuiting op de achtergrond is gekomen. Volgens Den Haag is de demonstratie een gevaar voor de volksgezondheid en zijn er „duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden”. Bovendien zouden de organisatoren niet bereid of in staat zijn om voor een „ordelijk verloop” te zorgen.

Viruswaanzin is onder andere tegen de 1,5 meterregel. De groep claimt ook dat het virus niet heel gevaarlijk is.