Voormalig UEFA-baas Platini ook in vizier Zwitserse aanklagers

Print
Voormalig UEFA-baas Platini ook in vizier Zwitserse aanklagers

Michel Platini (rechts) en Sepp Blattler in gelukkiger tijden. Afbeelding: BSR Agency

Oud-voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA is door het Openbaar Ministerie in Zwitserland aangeklaagd wegens onbehoorlijk bestuur en vervalsing van documenten.

De 65-jarige Fransman is in beeld gekomen van het Zwitserse parket tijdens het nog lopende onderzoek naar Sepp Blatter, de ex-preses van de wereldvoetbalbond FIFA.

De Zwitserse aanklagers doen al geruime tijd onderzoek naar een omstreden financiële deal tussen Blatter en Platini in februari 2011. De Franse oud-international kreeg 1,8 miljoen euro op zijn bankrekening gestort voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 voor Blatter had verricht.

Schimmige betaling

De twee voetbalbazen werden eind 2015 door de ethische commissie van de FIFA bestraft wegens deze schimmige betaling. Beiden kregen een schorsing van acht jaar opgelegd, die in beroep werd teruggebracht tot zes jaar voor Blatter en vier jaar voor Platini. De Fransman mikte nadien bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vergeefs nog op vrijspraak.

De FIFA stapte in december vorig jaar naar de rechter in Zwitserland om het bedrag van 1,8 miljoen euro terug te krijgen van Platini, die nu dus door de Zwitserse aanklagers in staat van beschuldiging is gesteld. „Na vijf jaar is het best mogelijk dat de FIFA me blijft lastigvallen, met als enig doel om mij uit het voetbal te weren en mijn reputatie te bevuilen. De beste verdediging van de FIFA tegen mij op dit moment is mij aan te vallen”, liet Platini weten.

Blatter (84) legde begin juni 2015 na zeventien jaar zijn functie als voorzitter van de FIFA neer, naar eigen zeggen onder druk van de Amerikaanse justitie.