15 jaar cel voor tiener die jongetje opzettelijk van tiende verdieping museum gooide

Print
15 jaar cel voor tiener die jongetje opzettelijk van tiende verdieping museum gooide

Afbeelding: AP

De Britse tiener die vorig jaar een 6-jarig Frans jongetje van het uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden gooide, is veroordeeld tot ten minste 15 jaar gevangenisstraf. Het slachtoffer kwam 30 meter lager op het dak van de vijfde verdieping van het gebouw terecht en raakte ernstig gewond.

Jonty Bravery, die op het moment van het incident 17 jaar oud was, verklaarde dat hij de daad had gepleegd om op televisie te komen. Hij had zich in december schuldig verklaard aan poging tot moord. Bravery had de aanval volgens de aanklager bewust gepland.

Streng beveiligd

Uit psychologisch onderzoek werd duidelijk dat de tiener autistisch is en aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt. Hij werd in een streng beveiligd ziekenhuis behandeld en had al eerder tegen hulpverleners gezegd dat hij iemand wilde doden.

Een Britse rechter bepaalde dat Bravery moet brommen. Hij verklaarde dat de tiener naar het uitkijkplatform was gegaan, om zich heen had gekeken en het Franse jongetje als slachtoffer doelbewust had uitgekozen.

Volgens de rechter heeft de jongen blijvend letsel opgelopen dat zijn leven heeft veranderd. De ouders van het kind verklaarden vrijdag dat het kind in een rolstoel zit, zwak is en weinig praat. ,,De angst die de jongen moet hebben gevoeld en de ellende voor hem en zijn ouders zijn onvoorstelbaar’’, zo sprak de rechter tijdens de uitspraak.