Vanaf woensdag moeten sigaretten in supermarkten echt uit het zicht

Print
Vanaf woensdag moeten sigaretten in supermarkten echt uit het zicht

Afbeelding: ANP

Vanaf aankomende woensdag moeten alle rookwaren in supermarkten voortaan uit het zicht liggen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat per direct controleren en indien nodig handhaven op het verbod.

Eigenlijk zou het verbod op het uitstallen van rookwaren op 1 januari van dit jaar al ingaan, maar de supermarkten kregen van het ministerie uitstel tot 1 juli omdat ze meer tijd nodig hadden. Het uitstalverbod voor kleinere verkooppunten dan supermarkten gaat in per 1 januari 2021.

Vanaf woensdag wordt er direct gehandhaafd op het verbod, laat een woordvoerder van de NVWA weten. ,,We gaan controleren en indien nodig gaan we ook handhaven.” Volgens de woordvoerder hebben de supermarkten meer dan genoeg tijd gehad om hun zaakjes op orde te krijgen. ,,Iedereen wist dat dit eraan zat te komen.”

De politiek wil nog verder gaan dan het uitstalverbod bij supermarkten. Dit voorjaar werd een motie ingediend om tankstations en supermarkten de verkoop van sigaretten liefst komend jaar al razendsnel te laten afbouwen tot nul.

Eerder nam de Tweede Kamer alleen een motie aan die eist dat het aantal verkooppunten vóór 2022 ‘substantieel’ teruggebracht wordt. Uiteindelijk mogen tabaksproducten alleen nog maar in speciaalzaken verkocht worden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen