Mark Zuckerberg valt uit top drie rijkste mensen ter wereld nu adverteerders Facebook boycotten

Print
Mark Zuckerberg valt uit top drie rijkste mensen ter wereld nu adverteerders Facebook boycotten

Afbeelding: AP

Verschillende grote adverteerders hebben afgelopen week aangekondigd dat ze tijdelijk stoppen met adverteren op Facebook. Ze doen dat omdat het sociale netwerk volgens hen te weinig actie onderneemt om haatzaaierij en de verspreiding van nepnieuws aan te pakken. De aandelen van het bedrijf zijn hierdoor vrijdag 8,3 procent gedaald. Volgens Bloomberg is dat de grootste daling in drie maanden tijd.

De aankondiging van Unilever dat ze dit jaar niet meer zouden adverteren op Facebook, zorgde voor paniek op de beurs. Unilever is een massaproducent van onder meer voedsel- en cosmeticaproducten en een van de grootste adverteerders wereldwijd. Het bedrijf sluit zich met de mededeling aan bij een boycot van verschillende bedrijven tegen het lakse beleid van Zuckerberg tegenover haatzaaierij en verspreiding van nepnieuws. 

Lees ook: Steeds meer bedrijven boycotten Facebook

Door de daling van de aandelenkoers is de marktwaarde van Facebook maar liefst 56 miljard dollar, bijna 50 miljard euro, gezakt. Als gevolg daarvan is het persoonlijk vermogen van Mark Zuckerberg gezakt tot 82,3 miljard dollar, waardoor de Facebookbaas uit de top drie van rijkste mensen op aarde valt. Die wordt aangevoerd door Amazonbaas Jeff Bezos, Microsoft-oprichter Bill Gates en nieuwkomer Bernard Arnault, CEO van Louis Vuitton. 

Intussen heeft Facebook laten weten dat het strenger zal optreden tegen reclames die racistisch of discriminerend van aard zijn. Daarmee wil Zuckerberg gehoor geven aan de boycots van de adverteerders. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen