Weert

Köster: de ene droom vervangt de andere

Print
Köster: de ene droom vervangt de andere

Als voormalig breakdancer was Aito Köster (rechts) in de ring altijd moeilijk te raken voor zijn tegenstanders. Afbeelding: Weertse

Altweerterheide -

Deelname aan de Olympische Spelen in Tokio was jaren de ultieme droom van bokser Aito Köster uit Weert. Maar de 21-jarige drievoudig Nederlands kampioen en kernploeglid heeft zijn ambities en actieve boksloopbaan nu ‘on hold’ gezet.

„Ik kreeg de kans om de roemruchte boksclub Weerter Ring nieuw leven in te blazen”, vertelt Köster. „Een eigen sportschool was voor mij al langer een toekomstdroom. Ik heb er inmiddels ook de bagage voor. Na mijn vierjarige opleiding tot sport- en bewegingscoördinator in Eindhoven ben ik me gaan specialiseren in krachttraining/fitness. Daarbij heb ik natuurlijk ook jaren topsport-ervaring.”

Ander pad

En inderdaad: met drie nationale jeugdtitels, nationale jeugdselectie en Nederlands kampioen lichtweltergewicht in 2015, 2016 en 2017 kan Köster dat gerust zeggen. Bovendien was hij vanaf 2015 kernploeglid van het nationale boksteam. Talrijke internationale trainingsstages tot in boksmekka Cuba toe.

Deelname aan de Olympische Spelen in Tokio was dan ook jarenlang de missie van de Weertenaar, die tot zijn dertiende nog op weg leek naar een internationale breakdance-carrière. Maar na een bezoek met vader Jean-Paul aan een wedstrijdje in de boksschool in Weert werd boksen zijn nieuwe showterrein. Dansen deed hij vanaf dat moment enkel nog in de ring.

Na vijf jaar beulen is hij nu een ander pad ingeslagen. „Ik wilde mijn actieve boksloopbaan combineren met mijn sportschool”, zegt Koster. Maar al snel bleek dat geen optie. „Twee maanden na de opening in januari zat ik al op 200 leden. Corona betekende een domper. Maar omdat ik personal trainer ben, kon ik uiteindelijk toch relatief snel weer buiten opstarten. Inmiddels benaderen we weer het normaal. In de categorie 10-13 jaar heb ik al drie zeer talentvolle boksers in huis. Die wil ik graag verder ontwikkelen.”

Sparringpartner Lacruz

Zal hij het boksen op topniveau niet missen? „Ik denk niet dat ik het volledig hoef te missen. Bij Team NL was Enrico Lacruz jaren mijn sparringpartner. Nu de klassen 60 en 64 kg zijn vervangen door de nieuwe 63 kg-klasse boksen we in dezelfde gewichtsklasse. In Tokio gaat Enrico volgend jaar voor het allerhoogste. Ik verwacht dat ik door de bondscoach de komende tijd onverminderd als sparringpartner wordt gevraagd, om Enrico klaar te stomen voor die ‘gouden missie’.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen