Noodbevel voor verboden protest op Malieveld, meerdere betogers opgepakt

Print
Noodbevel voor verboden protest op Malieveld, meerdere betogers opgepakt

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Ondanks dat de demonstratie van actiegroep Viruswaanzin vandaag op het Malieveld werd verboden, waren er toch een paar honderd betogers naar het grasveld gekomen. De politie heeft tientallen mensen aangehouden die weigerden te vertrekken. Een aantal personen gooide met fietsen naar de politie. De burgemeester had een noodbevel afgekondigd.

Met busjes van de politie, mensen van de ME en politie te paard werden aanwezigen van het Malieveld weg geleid richting het Centraal Station. De politie heeft vandaag veel agenten ingezet. Ook werden er matrixborden geplaatst waarmee betogers worden gewaarschuwd dat ze in overtreding zijn.

Van mensen van wie vermoed wordt dat ze willen demonstreren, werd om legitimatie gevraagd en hun bestemming. Agenten wezen hen daarbij nog eens op het demonstratieverbod. Ook via Twitter deed ze een oproep om thuis te blijven.

Meerdere mensen hadden op sociale media aangegeven toch te komen, onder wie Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida. ,,Het gaat mij niet zozeer om die 1,5 meterregels. Ik ga daar gewoon staan om gebruik te maken van mijn grondrecht en wil me vooral niet laten intimideren”, vertelt Wagensveld voorafgaand. ,,Iedereen staat er voor zich, dus er is geen sprake van een organisatie. Iedereen mag daar gewoon wandelen.”

Noodbevel voor verboden protest op Malieveld, meerdere betogers opgepakt
Arrestatie op het Malieveld tijdens verboden protest Foto: Regio 15

Lees ook: Haagse politie ‘waakzaam en alert’ op mogelijke ongeregeldheden

‘Landverraders’

Rond één uur ‘s middags vaardigde de Haagse burgemeester Johan Remkes een noodbevel uit. Mensen die ondanks het verbod van plan waren om deel te nemen aan de verboden demonstratie op het Malieveld of op de Koekamp moesten zich daar uit de voeten maken. Het winkelgebied van de Haagse binnenstad werd afgesloten om ervoor te zorgen dat de betogers niet vanaf het Malieveld de stad in zouden gaan.

De betogers, veelal van buiten Den Haag, zagen het noodbevel van burgemeester Remkes als een aantasting van hun democratisch recht. Langdurig scandeerden ze teksten als ‘Nederland politiestaat’ en ‘Nederland dictatuur’. De Haagse politieagenten werden veelvuldig uitgemaakt voor ‘landverraders’.

Met de inzet van heel veel politieagenten, politiepaarden en de Mobiele Eenheid werden de pakweg tweehonderd betogers en een grote groep toeschouwers in de loop van de middag langzaam maar zeker in de richting van Station Den Haag Centraal geleid. Er werden geen charges uitgevoerd. Rond half vier was de situatie weer rustig.

Geheime agenda

De organisatoren van Viruswaanzin riepen vooraf vooral op om niet te komen. Jan Engel, woordvoerder van Viruswaanzin zei vanochtend dat er geen geheime agenda is om Den Haag vandaag te overvallen met een demonstratie. ,,We komen ook niet stiekem. Ik denk dat onze oproep op sociale media om niet te komen naar het Malieveld heel duidelijk is geweest. We roepen nogmaals iedereen expliciet op, om niet te gaan.”

Hooligans

Vorig weekend liep een groot, soortgelijk protest uit de hand, mede omdat hooligans de actie aangrepen ook naar Den Haag te komen. Die demonstratie werd op voorhand ook verboden. Nadat Remkes toch een korte betoging had toegestaan omdat de aanwezigen voldoende afstand konden houden, bleven mensen hangen op het terrein en werd het onrustig.

In het gebied rond station Den Haag CS en het Malieveld ontstonden rellen met de ME. Volgens de politie gebruikten onruststokers fors geweld. De mobiele eenheid voerde die dag meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. Volgens premier Mark Rutte hadden ‘doorgesnoven hooligans’ misbruik gemaakt van de demonstratie tegen de coronamaatregelen.