RIVM: Geen nieuwe sterfgevallen door corona, 3 ziekenhuisopnames

Print
RIVM: Geen nieuwe sterfgevallen door corona, 3 ziekenhuisopnames

Medewerkers van de GGD in Utrecht nemen coronatesten af in een teststraat in Houten. Afbeelding: ANP

Het aantal besmettingen is in het afgelopen etmaal gestegen met 74. Daarmee komt het totaal aantal Nederlanders dat besmet is (geweest) met het virus op 50.147. Het totaal aantal ziekenhuisopnames is 11.871.

Afgelopen maandag kwamen er voor het eerst geen nieuwe meldingen van sterfgevallen door het coronavirus binnen bij het RIVM. De laatste keer dat er geen meldingen van sterfgevallen waren, was op 12 maart. Viroloog Marion Koopmans sprak van een mijlpaal, maar temperde ook meteen de hoop van velen dat daarmee de nog altijd strikte coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden. ,,Het is nog pril. Er is afgelopen weken al veel versoepeld en er volgen nog een paar spannende momenten. Stap voor stap moeten we bekijken wat de effecten daarvan zijn voordat we nog meer gaan versoepelen.’’

Milde klachten

Lang niet iedereen is getest: het werkelijke aantal besmettingen zal veel hoger liggen. Bovendien hebben veel mensen in Nederland het coronavirus gehad zonder dat zij klachten hadden. Dat betekent dat Covid-19 milder is dan aanvankelijk gedacht, zei GGD-directeur Sjaak de Gouw eerder. Belangrijk volgens hem is dat mensen ook met milde klachten zich laten testen.

Eerder dachten onderzoekers volgens De Gouw dat ongeveer 20 procent van de mensen met een corona-infectie in het ziekenhuis terecht zou komen. Dat blijkt 3,5 procent van de coronapatiënten te zijn. Hij verwijst ook naar onderzoek van Sanquin eind mei, waaruit blijkt dat 5,5 procent van de mensen besmet is geweest met het virus. Omgerekend zijn dat bijna een miljoen Nederlanders. ,,Als we kijken naar het aantal mensen dat we hebben getest, dat positief is bevonden en in het ziekenhuis heeft gelegen, blijkt dat veel mensen geen of milde klachten hadden. Ze waren buiten beeld.”

De GGD-directeur denkt dat het besmettingspercentage onder Nederlanders inmiddels 6 is en de komende tijd zal stijgen naar 10 procent. Aanvankelijk werd gesteld dat 60 procent van de bevolking het virus zou oplopen en immuun zou worden.

Cijfers

Het RIVM komt vanaf 1 juli niet meer met dagelijkse cijfers over het aantal doden ten gevolge van het coronavirus, het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en het aantal nieuwe besmettingen. Voortaan wordt het om een wekelijkse update.