Rechtbanken beplakt met bananen vanwege demonstratieverbod

Print
Rechtbanken beplakt met bananen vanwege demonstratieverbod

Actievoerders plakken bananen op de muur van de Haagse rechtbank. Afbeelding: Regio15

Bij verschillende rechtbanken in het land zijn zondagmiddag bananen op de ingang geplakt. De bananen hangen er als protest tegen het verbod op demonstratie tegen het coronabeleid. Onder meer bij de rechtbank in Rotterdam, Amersfoort en Den Haag werd het fruit al opgeplakt.

Door de actiegroep Strijd voor Vrijheid wordt op Twitter opgeroepen om bananen bij rechtbanken te leggen. Met de actie willen zij het statement ‘bananenrepubliek’ maken. Bij de ingang van de rechtbank Rotterdam prijken inmiddels meer dan tien bananen op de ruiten. Ze zijn er met tape op bevestigd. Sommige bananen zijn voorzien van een briefje met daarop een korte boodschap of motivatie.

Lees ook: Noodbevel voor verboden protest op Malieveld, meerdere betogers opgepakt

In een video op de Facebookpagina van Viruswaanzin is te zien hoe Willem Engel, de man achter de groep, met een tros bananen naar het rechtbankgebouw van Rotterdam loopt. ,,Ik dacht: ze hebben daar vast honger, dus ik ga kijken of ik er een banaantje kan achterlaten.”

Eenmaal aangekomen bij de rechtbank constateert hij dat al meerdere mensen bananen hebben opgehangen. Engel hangt vervolgens een tros bananen aan de ingang. Ook zegt hij in de video te overwegen om ook langs andere rechtbanken te gaan om daar hetzelfde te doen.

Het logo op de muur van het Paleis van Justitie in Den Haag is ook helemaal volgehangen met het fruit. Tevens zijn daar op de muren leuzen aangebracht. ‘Bananenrepubliek’ staat er onder andere met stoepkrijt geschreven.