Hoogleraar waarschuwt: deeltjes hoestbui na een kwartier nog steeds aanwezig

Print
Hoogleraar waarschuwt: deeltjes hoestbui na een kwartier nog steeds aanwezig

„Als iemand in een lift een hoestbui heeft gehad, dan zijn kleine druppeldeeltjes een kwartier later nog steeds aanwezig. Wanneer de liftdeuren open zouden blijven staan, duurt het altijd nog zo’n twee minuten voordat die heel fijne risicodruppels uit de lucht verdwenen zijn.” Dat stelt Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen, in het tv-programma EenVandaag.

Bonn is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en adviseert niet in een lift te stappen maar de trap te nemen, als dat mogelijk is. „Een ziekenhuislift waarin coronapatiënten worden vervoerd, daar zou ik al helemaal niet in gaan staan.”

Gezondheidsinstituut RIVM onderschrijft volgens hem dat de risicodruppeltjes tot besmetting leiden, maar heeft het beleid daar niet op aangepast. „Dat vind ik raar, juist omdat het RIVM als uitgangspunt ‘Better safe than sorry’ hanteert. Door zangkoren, carnaval, kerkdiensten en après-ski zijn toch een heleboel besmettingen geweest.”

Grote druppels

Het RIVM gaat uit van besmetting via grote druppels, daarom moeten we anderhalve meter afstand houden. Volgens Bonn is het instituut op de hoogte van het onderzoek naar ventilatie. „Via uitingen die zijn gedaan in kranten is wel duidelijk dat ze ons onderzoek hebben gelezen.”

Als mensen praten, zingen of hoesten komen er altijd druppeltjes vrij. „Het gevaar van die kleine druppeltjes is dat ze diep in je longen kunnen komen. Als een coronapatiënt in een lift hoest, blijft dat dus nog heel lang besmettelijk.”

Ventilatie

De wetenschapper adviseert om vooral buiten op het terras te gaan zitten en niet binnen. Ook geeft hij als advies thuis en op het werk ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten voor de broodnodige ventilatie. „Als de ramen op je werkplek open kunnen tenminste.”