Groen licht voor cruciale testvluchten met 737 Max

Print
Groen licht voor cruciale testvluchten met 737 Max

Afbeelding: EPA

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit, de FAA, heeft akkoord gegeven aan Boeing om testvluchten uit te voeren met de geplaagde 737 Max. Dat heeft de FAA bevestigd aan persbureau Bloomberg.

De luchtvaartautoriteit heeft het nieuws bevestigd in een e-mail waarin staat dat er tijdens meerdere dagen kritische testvluchten uitgevoerd gaan worden. Ook staat in de mail dat de FAA klaar is met alle inspecties en dat daarom het nu tijd is om met de testvluchten te beginnen.

Het lijkt erop dat de Amerikaanse overheid eindelijk vertrouwen heeft in de verbeteringen die de vliegtuigbouwer heeft gedaan aan het geplaagde toestel dat alweer bijna meer dan vijftien maanden aan de grond staat.

Terugkeer luchtruim

Twee ingewijden weten te melden dat maandag waarschijnlijk de testvluchten al gaan beginnen. Wel kan er op het laatste moment nog vertraging ontstaan. De testen zijn een laatste stap richting een certificering van de luchtvaartautoriteit. Een terugkeer in het luchtruim voor commerciële doeleinden is hiermee weer een stap dichterbij.

Boeing laat in een verklaring weten dat het door blijft gaan met werken aan een veilige terugkeer van de 737 Max. Ze laten het proces verder over aan de FAA en andere wereldwijde luchtvaartautoriteiten.

Trainen

Na de testvluchten kan het nog maanden duren voor het toestel echt klaar is om weer te vliegen. Tot die tijd kunnen piloten nog getraind worden op wijzigingen aan het toestel. Luchtvaartmaatschappijen die een 737 Max-toestel in hun vloot hebben, zijn door Boeing geïnformeerd dat er mogelijk vanaf september weer met de toestellen gevlogen kan worden.

De 737 Max-toestellen staan sinds vorig jaar maart aan de grond nadat er met het toestel in korte tijd twee dodelijke ongelukken mee gebeurde.