Fraudeurs misbruiken lockdown

Print
Fraudeurs misbruiken lockdown

Afbeelding: iStock

Fraudeurs maakten de afgelopen maanden gretig misbruik van de beperkende maatregelen die waren ingesteld vanwege de corona-uitbraak. Banken en opsporingsinstanties stuitten op tal van verdachte transacties. Bepaalde vormen van fraude waren ook sneller op te sporen dankzij de lockdown. Dat schrijft het FD.

Casino’s, kappers en restaurants die contant geld blijven storten terwijl ze dicht horen te zijn. Ondernemers die loonsubsidie aanvragen terwijl ze al tijden niet meer actief zijn. ABN AMRO kwam de afgelopen maanden duizenden transacties tegen die de nodige argwaan opriepen, zegt Robin de Jongh, bij de bank verantwoordelijk voor het opsporen van financieel economische criminaliteit.

Naast bedrijven die om onverklaarbare redenen geld bleven verdienen, zag de bank ook mogelijke fraudes met de speciale subsidieregelingen die de overheid in alle haast optuigde en waar vele miljarden naar toe gaan. Eén bedrijf keerde in maart veel meer salaris uit dan in de maanden daarvoor. „Dat wekt natuurlijk argwaan”, zegt De Jongh. Want de overheid bepaalt de loonkostensubsidie op basis van de salarissen in maart. Een andere ondernemer had de volledige inventaris lang geleden verkocht, maar vroeg toch noodsteun aan.