Laatste dagen om bezwaar te maken tegen huurverhoging: dit kun je doen

Print
Laatste dagen om bezwaar te maken tegen huurverhoging: dit kun je doen

Afbeelding: Shutterstock

Over de jaarlijkse huurverhoging die op 1 juli (woensdag) ingaat is dit jaar veel gedoe geweest in de politiek. De linkse partijen van de Tweede Kamer probeerden de huren te bevriezen, maar minister Kajsa Ollongren hield haar poot stijf. De huren gaan dus in veel gevallen omhoog. Kun je daar wat tegen doen?

Het simpele antwoord op die laatste vraag is: je kunt het in ieder geval proberen. Als je het niet eens bent met de huurverhoging die de woningeigenaar doorvoert, dan kun je maandag en dinsdag nog bezwaar maken. Zo’n 40 procent van de Nederlandse gezinnen woont in een huurhuis en het overgrote deel daarvan in een sociale huurwoning. De wettelijke prijsverhogingen gelden vooral voor hen.

Lees ook: Ollongren weigert opnieuw huren te bevriezen: ‘Ze brengt zichzelf in politieke problemen’

Ben je het niet eens met de huurverhoging die op 1 juli ingaat? Dan kun je de komende dagen nog bezwaar maken. Je bezwaarschrift moet vóór 1 juli bij de verhuurder zijn, anders staat de huur vast. De oude huurprijs blijven betalen kan tot het moment dat de huur van juli betaald moet zijn. Bij de meeste verhuurders is dat ook 1 juli, zo legt de Woonbond uit.

Wat is de maximale huurverhoging in 2020?

De huur mag vanaf 1 juli 2020 maximaal met 6,6 procent worden verhoogd, tenzij je inkomen in 2018 onder de 43.574 euro lag. In dat geval mag de huur vanaf 1 juli 2020 maximaal met 5,1 procent worden verhoogd.

Let op! Deze huurverhogingspercentages gelden alleen voor sociale huurwoningen (onder de grens van 737,14 euro). Huurt u in de vrije sector (hogere kale huur)? Dan geldt er géén wettelijk maximum op de huurverhoging. Wel is het zo dat in veel contracten een maximale jaarlijkse verhoging staat vermeld. Kijk dus goed in je huurcontract als je in de vrije sector huurt. Voor meer regels in de vrije sector, zie deze pagina van de Rijksoverheid.

Huur je een onzelfstandige woonruimte, zoals een kamer, dan mag de huur maximaal met 4,1 procent omhoog.

Voor het reguliere percentage, maximaal 5,1 procent, kan uitsluitend op grond van puntentelling of fouten in het voorstel bezwaar worden gemaakt. Je kunt dan dus geen bezwaar maken op grond van inkomen. Bij de Huurcommissie kun je een huurprijscheck doen.

Overigens gaan de meeste huren niet maximaal omhoog, zeker niet in huizen van woningcorporaties. Koepelorganisatie Aedes heeft namelijk afgesproken dat de huur niet harder stijgt dan de inflatie (2,6 procent).

Brief of oude bedrag betalen

Bezwaar maken tegen de huurverhoging kan op twee manieren. Stuur de verhuurder een brief met de reden(en) van je bezwaar en blijf de oude huurprijs betalen. Of stuur géén brief, maar maak uitsluitend bezwaar door de oude huurprijs te blijven betalen. Dat moet je dan doen vóór de nieuwe huurprijs ingaat, voor woensdag dus.

Wettelijke eisen

Voor je bezwaar maakt, is het volgens de Woonbond goed om te controleren of je bezwaar kans op succes heeft. De Woonbond heeft daar een makkelijke tool voor ontwikkeld. Als de huurverhoging niet aan de wettelijke eisen voldoet, komt er een bezwaarbrief tevoorschijn die je kunt opsturen naar de verhuurder. Houd er dan dus wel rekening mee dat hij op tijd aankomt, anders kun je hem beter wegbrengen.

Niet alle huren gaan per 1 juli omhoog. Als de huur pas op 1 augustus stijgt, dan geldt dat de bezwaartermijn tot en met 31 juli loopt. Sommige verhuurders hebben bovendien vrijwillig besloten dat zij dit jaar vanwege de coronacrisis geen huurverhoging doorvoeren.