In Hongarije gepakte atleet Roelf B. en vriend Gert-Jan N. aanvaarden straf

Print
In Hongarije gepakte atleet Roelf B. en vriend Gert-Jan N. aanvaarden straf

Afbeelding: Ina Reitzema

Roelf B. (22) en Gert-Jan N. (23) uit Stadskanaal worden maandag als een soort trofee binnengebracht. Gerinkel van kettingen kondigt hun komst aan in de hal van het Budapest-Capital Regional Court. Met kettingen om de benen en in de handboeien. De moeder van Gert-Jan valt haar zoon om de hals maar bewakers trekken haar zoon mee de zaal in.

De spanning is van hun gezichten te lezen als ze door bewakers kamer 36 worden binnengebracht. Voor het eerst sinds hun arrestatie in augustus staan de jeugdvrienden voor de rechter vanwege grootschalige drugshandel in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Ook aanwezige familie is gespannen. Als het aan de Hongaarse justitie ligt gaan de jonge mannen voor acht en tien jaar de cel in in dit land.

De rechtbank is op loopafstand van sport- en cultuureiland Margit-Sziget. Met een grote groep van twintig jongeren reisden de twee Stadskanaalsters vorig jaar naar dit groene lommerrijke eiland in de Donau voor muziekfestival Sziget. Met jaarlijks een half miljoen bezoekers uit zo’n honderd landen is het zevendaagse evenement een van de grootste muziekfestivals van Europa.

Lees ook: Hongarije hoopt op informatie van ‘drugsatleet’ Roelf B.

Betrapt

Nog voordat het muziekprogramma goed en wel was begonnen werden de twee betrapt. Ze verkochten open en bloot grote hoeveelheden drugs, deelden flyers met prijslijsten uit. De politie kwam hen op het spoor omdat het opmerkelijk druk was rond hun tent op het festivalterrein.

In hun tent en later in hun caddy die elders in de stad geparkeerd stond, werden grote hoeveelheden hard- en softdrugs gevonden: 20 kilogram doorgerolde marihuana-sigaretten en bijna 2700 ecstasypillen. Goed voor 300.000 euro (100 miljoen forint). Hun bezoek aan The Island of Freedom liep uit op een grote nachtmerrie.