De fiets als statement: Pinkpopbaas Jan Smeets maakte als 11-jarig jongetje Einighausen onveilig in een dikkebandenrace

Print
De fiets als statement: Pinkpopbaas Jan Smeets maakte als 11-jarig jongetje Einighausen onveilig in een dikkebandenrace

Eroica ambassadeur Jan Smeets met zijn wielrenfiets Afbeelding: Johannes Timmermans

Einighausen -

Wielrennen is veel meer dan een sport, het is een levensstijl. Met je fiets kun je overal heen en kun je – belangrijker nog – je persoonlijkheid uitdragen. Of het nu gaat om het streven naar sportief succes, uitsteken boven de massa of het herbeleven van je jeugd. Jan Smeets uit Einighausen is het icoon van Pinkpop, maar zijn wielerliefde is ondanks corona, een versleten knie en andere kwalen nooit verflauwd.

Toen hij een jaar of tien, elf oud was, maakte hij de straten van Einighausen onveilig in een lokale dikkebandenrace. Later zou hij uitgroeien tot icoon van Pinkpop, maar zijn wielerliefde is ondanks corona, een versleten knie en andere kwalen nooit verflauwd.

Tegenwoordig is hij nog ambassadeur van Eroica Limburg, het nostalgisch evenement dat ook dit jaar weer in Valkenburg een week voor de start van de Tour de France gehouden zou worden. „Ik klim zelf als 75-jarige niet meer op de fiets, maar het wielrennen ligt mij nog altijd na aan het hart. Ook het evenement Eroica, waar ik in de beginjaren aan meedeed.”

Lees hier het hele verhaal van Jan Smeets en drie andere Limburgse fietsers.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen