Politie maakt wapengebruik inzichtelijk: agenten vorig jaar betrokken bij 14.507 geweldsincidenten

Print
Politie maakt wapengebruik inzichtelijk: agenten vorig jaar betrokken bij 14.507 geweldsincidenten

Afbeelding: ANP

De politie heeft vorig jaar geweld toegepast bij 14.507 incidenten. Het is volgens de politie voor het eerst dat er landelijk wordt bijgehouden op welke wijze en bij welke incidenten agenten geweld hebben toegepast.

Het gaat soms om de betrokkenheid van meerdere agenten of om meerdere vormen van wapengebruik. Dat in ogenschouw genomen werd er 23.939 keer geweld gebruikt door agenten en 27.574 keer naar een wapen gegrepen, zoals wapenstok, pepperspray of vuurwapen.

,,Hierdoor ontstaat beter zicht op het geweld dat agenten tijdens het werk gebruiken en kan op een eenduidige en transparante wijze verantwoording worden afgelegd”, stelt de politie. Vorig jaar werd bij zes op de tien gevallen fysiek geweld gebruikt.

Geweldsaanwending

In 8 procent van de gevallen werd het vuurwapen ingezet, bijvoorbeeld door te dreigen, te richten of te schieten. De uitschuifbare wapenstok werd in 6 procent van de geweldsincidenten toegepast, in 5 procent van de gevallen werd pepperspray gebruikt of ermee gedreigd.

In bijna 1800 gevallen werd door een zogenoemde commissie geweldsaanwending bij alle eenheden gekeken naar de incidenten en naar de vraag of juist is gehandeld. Dat was volgens die commissie in 88 procent van de gevallen zo.

In 159 gevallen (iets meer dan een half procent van het geweldgebruik door agenten) was sprake van tekortkomingen in het vakmanschap. De betrokkenen krijgen daarvoor tijdens de jaarlijkse beroepsvaardigheidstrainingen aanvullende oefeningen. Vijftig dossiers zijn nog in behandeling.