Utrecht

NS schrapt in vijf jaar 2300 banen, zonder gedwongen ontslagen

Print
NS schrapt in vijf jaar 2300 banen, zonder gedwongen ontslagen

Afbeelding: ANP

NS verwacht dat als gevolg van de coronacrisis tot 2025 on­geveer 2300 banen zullen verdwijnen.

Dat heeft het spoorwegbedrijf gisteren bekendgemaakt.

NS wil de reorganisatie laten verlopen zonder gedwongen ontslagen. In de periode dat de 2300 banen ­zullen verdwijnen, zullen ook 2500 medewerkers van NS met pensioen gaan. Dat is waarschijnlijk nog niet genoeg om de gehele reorganisatie te voltooien, omdat niet iedere ­toekomstige gepensioneerde werkt in een functie die gaat verdwijnen.

Een woordvoerder van NS kan niet toelichten hoeveel mensen noodgedwongen hun baan zullen verliezen. Wel stelt zij dat een deel van de medewerkers mogelijk omgeschoold kan worden. Het spoorwegbedrijf zegt verder te hopen dat alle NS’ers die een vast contract hebben, in dienst blijven.

Ook leveren de leden van de raad van bestuur en de raad van commissarissen tot eind 2021 10 procent van hun salaris in. In 2020 en 2021 worden bovendien de variabele bonussen geschrapt voor het ‘hoger management’.

Minder reizigers

De veranderingen zijn een direct gevolg van de coronacrisis. Het aantal reizigers is flink afgenomen vanwege de uitbraak van het coronavirus en de economische krimp die daarmee gepaard gaat. De aangekondigde veranderingen moeten NS helpen 1,4 miljard euro te besparen. Naar verwachting zullen de reizigersaantallen pas na 2024 weer op hetzelfde niveau als in 2019 zijn.

De ondernemingsraad en de vakbonden gaan de komende weken in gesprek met hun achterban over de aangekondigde plannen. Later zullen meer details bekend worden over de manier waarop de veranderingen worden doorgevoerd.

Geschrokken

FNV Spoor is geschrokken van de plannen van NS. „Zo’n grote krimp van het aantal medewerkers zal een ongekende weerslag op de blijvers krijgen. De NS wil feitelijk de rekening van de coronacrisis bij haar medewerkers neerleggen. Dat is natuurlijk van de zotte”, aldus Henri Janssen van FNV. De vakbond denkt dat de werkdruk op de werknemers verder toeneemt als gevolg van de ontslagen.

Eind mei maakte NS al bekend te verwachten 4,7 miljard euro aan ­inkomsten mis te lopen door de ­coronacrisis. OnvermijdelijkFinancieel directeur Bert Groenewegen noemde het destijds „onvermijdelijk” dat het spoorbedrijf moet inkrimpen. Dat de NS over vijf jaar pas weer verwacht het aantal reizigers van voor de crisis te vervoeren, komt volgens Groenewegen onder meer doordat het woon-werkverkeer verandert. Ook doen bedrijven goede ervaringen op met thuiswerken.