‘Richt fondsen op om cultuur Maastricht te redden’

Print
‘Richt fondsen op om cultuur Maastricht te redden’

Een repetitie van Opera Zuid met Marco Bakker. Afbeelding: jeroen kuit

Maastricht / Itteren -

Maastricht moet een noodfonds voor de cultuur oprichten. Dat bepleit GroenLinks.

De landelijke Taskforce culturele en creatieve sector (een samenwerkingsverband van 111 organisaties uit de Nederlandse culturele wereld) rept in een brief aan de Tweede Kamer over ‘verwoestende effecten van de coronacrisis op de cultuursector.’

Lees ook: Limburgse theaters sturen brandbrief naar deputé Koopmans

‘Richt fondsen op om cultuur Maastricht te redden’
Raadslid Hans Passenier. Foto: Gemeente Maastricht

De GroenLinks-(burger)raadsleden Hans Passenier en Lex Vos vinden deze cijfers juist voor Maastricht als cultuurstad van groot belang. Het bepleit daarom twee steunfondsen: een investeringsfonds bestaande uit publieke en private middelen zoals in Amsterdam en in Utrecht en daarnaast een tijdelijk noodfonds voor de cultuur, net zoals in Rotterdam, Haarlem en Eindhoven. Dat moet de makers als Toneelgroep Maastricht, Opera Zuid en Philharmonie Zuidnederland steunen.

GroenLinks vraagt zich ook af of de gemeente de huurkosten geheel of gedeeltelijk kan kwijtschelden, aangezien Maastricht daar al geld voor krijgt van het Rijk. Dat zou ook voor belastingen moeten kunnen gelden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen