Hongaars OM in hoger beroep tegen uitspraak drugshandel Sziget

Print
Hongaars OM in hoger beroep tegen uitspraak drugshandel Sziget

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

Het Hongaars Openbaar ministerie gaat in beroep tegen de straffen die werden opgelegd aan de 22-jarige Nederlandse topatleet Roelf B. en de 23-jarige Gert-Jan N. voor drugshandel op het Hongaarse festival Sziget.

De rechtbank in de Hongaarse hoofdstad Boedapest veroordeelde hen tot vijf jaar celstraf. Mogelijk kunnen de jeugdvrienden onder huisarrest de uiteindelijke uitspraak afwachten. Die uitspraak komt volgens de advocaat van Gert-Jan N. eind dit jaar. Ondanks de onzekerheid was hij blij met het vonnis van de rechtbank. „Vijf jaar is de minimumstraf. Ze hadden wel twintig jaar of levenslang kunnen krijgen.”

Lees ook: Vijf jaar cel voor Nederlandse drugsrunners op Sziget

De twee werden veroordeeld omdat ze tijdens het grote muziekfestival vanuit hun tent drugs met een straatwaarde van 300.000 euro verkochten. Ze bekenden maandagochtend schuld en aanvaardden een strafvoorstel van het OM voor respectievelijk acht en tien jaar. De rechter vonniste lager.

Verdachten drugshandel Sziget mogen hoger beroep ‘thuis’ afwachten

De twee Nederlanders die worden verdacht van drugshandel op het Hongaarse muziekfestival Sziget mogen het hoger beroep in hun zaak in Hongarije in huisarrest afwachten. De rechtbank in Boedapest reageerde met die beslissing op het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie in de zaak aantekende.

Roelf B. en Gert-Jan N. beloofden de rechter dat ze niet naar Nederland zouden vluchten.

Hongaars OM in hoger beroep tegen uitspraak drugshandel Sziget
Foto: Hollandse Hoogte / ANP Handouts