‘Werkgevers weigeren aan te wijzen wie zorgbonus krijgt’

Print
‘Werkgevers weigeren aan te wijzen wie zorgbonus krijgt’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Werkgevers willen niet opdraaien voor de uitvoering van de zorgbonus van 1000 euro.

Zij vinden dat de overheid niet kan verwachten dat zij bepalen welke zorgmedewerkers in aanmerking komen voor het extraatje en welke niet, zeggen ze in De Telegraaf.

Lees ook: Blij met bonus, maar structureel beter loon in de zorg is nodig

Er werken 1,2 miljoen mensen in de zorg, die moeten allemaal een bonus krijgen, vinden de brancheorganisaties. „Dat betekent dus dat de 800 miljoen euro die door de overheid is uitgetrokken voor ruim 800.000 zorgwerknemers niet genoeg is”, zegt Hans Buijing, bestuurder van de branchevereniging voor de thuiszorg en verpleeghuiszorg Zorgthuisnl.

Administratieve rompslomp

Bovendien zitten de werkgevers er niet op te wachten de administratieve rompslomp op zich te nemen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigde vorige week aan dat zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect te maken hadden met de gevolgen van het coronavirus een bonus krijgen van 1000 euro. De werkgevers kunnen die bonus vanaf 1 oktober voor hun personeel aanvragen.

Lees ook: Limburgse blijdschap om zorgbonus: ‘Een goeie stap naar meer’

„Ik ga de keuze niet maken welke verpleegkundige, verzorgende, assistent, ondersteuner of schoonmaker een bonus krijgt en wie niet”, zegt Trudy Prins namens brancheorganisatie Actiz.