Wullem

‘Het Belgische bus-idee! Iets in de trant van de roze olifant?’

Print
‘Het Belgische bus-idee! Iets in de trant van de roze olifant?’

Afbeelding: De Limburger

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

COLUMN - „Dan krijg ik zo’n beetje het Belgische bus-idee: we willen allemaal vooraan zitten.” Voor weinig mensensoorten heb ik grotere waardering dan voor gemeenteraadsleden. Je zult het maar voor je kiezen krijgen: MKBA Vliegbasis De Peel, het IHP, de ontwerpbegroting RUD, het beleidsplan VTH in de fysieke leefomgeving, de uitvoeringsagenda integrale structuurvisie. Maar hoe gortdroog ook, kranig nemen ze het allemaal tot zich, de dames en heren gemeenteraadsleden, zelfs als het gelag urenlang voortsuddert. Voor u, voor mij, voor ons, doen ze waar wij te beroerd voor zijn. Dit in de wetenschap dat stank voor dank hun trieste lot is als puntje bij paaltje komt. Want uiteindelijk weet u, weet ik, weten wij het natuurlijk toch weer beter.

Opperste compassie dus met de deelnemers aan raadsvergaderingen. Het leed van volgers van raadsvergaderingen zinkt daarbij in het niet. Wat niet wegneemt dat het volgen van raadsvergaderingen doorgaans een kwelling is – hier spreekt inderdaad een ervaringsdeskundige. Gortdroge documenten leiden tot gortdroog taalgebruik. Dus hoor je zo’n hele avond dat we aan de lat staan, dat we dingen aan de voorkant moeten bekijken, dat vraagverhelderingsgesprekken dan wel omgevingsdialogen noodzakelijk zijn voordat we ergens instappen, al hangt het er ook een beetje vanaf hoe we hier precies instaan.

Hoe verfrissend is het dan als ineens iemand besluit de dorre boel op te fleuren. Zoals Guus Reintjes (CDA) onlangs deed in Venray. Aan de orde waren – ik citeer de agenda – ‘de kaders (visie, strategieën, prioritering) van het Beleidsplan Vergunningen, Toezicht en Handhaving in de fysieke leefomgeving’. Gaap, gaap. Totdat Guus ineens besloot een interventie te plaatsen: „Dan krijg ik zo’n beetje het Belgische bus-idee: we willen allemaal vooraan zitten”. Het Belgische bus-idee! Iets in de trant van de roze olifant? Ik had er in elk geval nog nooit van gehoord en kwam er de rest van de vergadering niet meer van los.

Is dat iets exclusief Belgisch: allemaal vooraan willen zitten in een bus? En zo ja, ligt het dan aan de Belgen of aan de bussen? Heeft elk land zijn buszitlocatiepreferentie? Zitten ze in Oezbekistan liever met z’n allen bij het achterraam? In Venezuela bij voorkeur aan de zijraampjes? Hangen ze in Pakistan graag aan de ventilatieluiken? Graag meer Belgische bus-ideeën, graag meer Guus Reintjessen!

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen