Impassant

‘Typisch Nederlands. Ruimdenkend land. Gastvrij. Zelfs voor andersdenkenden’

Print
‘Typisch Nederlands. Ruimdenkend land. Gastvrij. Zelfs voor andersdenkenden’

Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren -

COLUMN - Er hangt een tornado boven het havenstadje Hoorn. Wordt het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen mee omhoog gezogen? Boven Holland en Zeeland zie je meerdere tornado’s driftig ronddraaien. Bij ons in het zuiden is de nieuwe beeldenstorm nog niet opgestoken. Hoeft niet te verbazen. Wij waren zelf een kolonie van de Republiek der Nederlanden!

Breda, Den Bosch en Maastricht genoten nog status als vestingstad - nuttig om Spaanse of Franse troepen tegen te houden. Vooral voorpost Maastricht werd daarom als ‘sleutel van Holland’ beschouwd. Maar de rest van Brabant en Limburg was puur wingewest. Van Bergen op Zoom tot Boxmeer en van Eijsden tot de Mookerhei gold het motto: kaalplukken mag, jongens, het zijn maar katholieken!

‘Nationale zeehelden’ zul je op onze sokkels niet aantreffen. De enige zeehelden in Maastricht zijn de viskoelwagens uit IJmuiden en Volendam die vrijdags op de Boschstraat staan. Zijn er hier echt geen foute figuren om neer te halen? Petrus Regout? Zijn standbeeld, halverwege diezelfde Boschstraat, was bedoeld voor een plaatsje op de Markt. Ging niet door. Daarvoor ‘lag’ de pottenkoning te gevoelig. Hij moest het doen met een plek op eigen fabrieksterrein. Ook best prominent. Wedden dat geen enkele gast van het Student Hotel in het Eiffelgebouw weet wie Petrus Regout I was? Misschien helpt een verklarend bordje - ‘hier staat Nederlands eerste grootindustrieel’ - waarop ook wordt gewezen op de schande van de kinderarbeid onder zijn dak? Beter dan een pot verf over hem heen, zoals vaker is gebeurd, laat staan omvertrekken en in het Bassin rollen. Uitleggen is beter dan uitwissen.

Dat was het? Of moeten we nog wat met d’Artagnan? Je zou vergeten dat de edelman onze stad niet heef verdedigd, maar aangevallen - zo pront staat hij daar voor de bres die hij in onze muur heeft geschoten. Gelukkig heeft een wakkere soldaat ‘van ons’ een bres in d’Artagnans keel geschoten. Waarna de eerste musketier slechts kon uitbrengen: Fin. Einde verhaal? Nee. Onze stadsgidsen leggen graag uit dat d’Artagnan eigenlijk onze overweldiger was, en daarmee… eh… fout. De buitenlandse toeristen vinden dat kostelijk. „Een standbeeld voor een vijand, dat vind je bij ons niet!” Typisch Nederlands, hebben zij geleerd. Ruimdenkend land. Gastvrij. Zelfs voor andersdenkenden.

Is dat zo? Kun je kanttekeningen bij plaatsen. Dat kan juist heel goed als je naast dat standbeeld staat. Daarom: niet omhalen a.u.b.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen