Bouwbedrijf BAM schikt met Keulen om instorten historisch stadsarchief

Print
Bouwbedrijf BAM schikt met Keulen om instorten historisch stadsarchief

De instorting van het stadsarchief van Keulen kostte aan twee mensen het leven. Afbeelding: AFP

Bouwbedrijf BAM is tot een schikking gekomen met de stad Keulen vanwege de vele problemen rond de aanleg van een metrolijn in de Duitse stad in 2009. Daarbij stortte destijds het stadsarchief in.

Het historische stadsarchief van de Duitse stad stortte in maart 2009 plotseling ineen. Daarbij werden omliggende panden ook getroffen. Ze werden deels meegesleurd bij de instorting. Als oorzaak werden al snel werkzaamheden aan de metro van Keulen genoemd. Wie er aansprakelijk was, bleek een lastige vraag.

Het onderzoek naar de instorting van het archief nam jaren in beslag en omvat een lijvig rapport. ‘Vermoedelijk groter dan het oorspronkelijke archief’’, klonk het over 350 miljoen pagina’s in beslag genomen dossiermateriaal. De ramp kostte twee mensen het leven en richtte meer dan een miljard euro schade aan.

Alle drie de partijen die aan de metrolijn werkten betalen nu een bedrag van 200 miljoen euro, waarmee de zaak is afgedaan. Vanwege de regeling zal BAM dit jaar een bedrag van 40 miljoen euro als buitengewone last in de jaarrekening zetten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee