Mijnstreek

‘Heerlen zocht een verbinder, men krijgt een Wever

Print
‘Heerlen zocht een verbinder, men krijgt een Wever’

Afbeelding: De Limburger

Heerlen / Hoensbroek -

COLUMN - Witte rook kringelde uit de Heerlense schoorstenen. Habemus Maior. Geen idee of maior de correcte vertaling van burgemeester naar het Latijn is, maar ze hebben een nieuwe in Heerlen. Een nieuwe burgemeester. Waar met enige regelmaat zwarte rook het gemeentehuis verliet, was er nu het verlossende woord. Heerlen heeft een nieuwe burgemeester.

Men moest zelfs de procedure verruimen zodat men kon vaststellen dat men de eerste die in het net opgehaald werd, zich als een vis in het water zou voelen. Heerlen zocht een verbinder, men krijgt een Wever. Verbinden is prima, maar als je in het ambt weet te weven, is de verbinding voor aankomende generatie gezekerd. En dubbel genaaid houdt beter, roept de coupeuse. Maar Roel Wever voelde zich niet genaaid. Integendeel. Toen Paul Depla hem met een kruissteek voorging, accepteerde hij de feiten en wachtte af. Om 10 jaar later alsnog het podium te betreden.

Amsterdammer die al jaren in Heerlen woont en als geen ander weet dat het in Den Haag net werkt. Getrouwd met een Rotterdamse. Als al die jaren al 010 en 020 op één kussen kunnen slapen, moet het voor hem geen enkele probleem zijn om die 045 regio aan elkaar te kunnen verbinden. Een burgmeester met een kinderrijk gezin. Iemand die samen met zijn echtgenote een fundamentele bijdrage tegen de krimp leverde. Burgemeester Wever heeft wat schoenen te vullen. Roemer verraste vriend en vijand door stevig en ferm voor Heerlen en de regio te staan. Met veel Brabantse humor en gezonde relativering wist hij zo nu en dan de Randstedelijke lens op de Parkstad te richten.

Een nieuwe burgmeester met een beroemde Heerlense naam. Al is Roel Wever in de loop der tijd waarschijnlijk het tussenvoegsel de kwijtgeraakt, maar zijn naam brengt ene Dr. De Wever in herinnering. De innovatieve arts, hoofdzakelijk actief in het eerste kwart van de vorige eeuw die ooit de eer ten deel viel, dat het Heerlens Ziekenhuis naar hem vernoemd werd. Laten we hopen dat deze Wever ons ook beter maakt. De stad, de regio, de verbindingen. We hoeven hem niet uit te leggen hoe je door Parkstad wandelt. De oud-directeur van Parkstad Limburg kent waarschijnlijk de olifanten- en de geitenpaadjes. De paden in de Parkstad zijn oud en soms ondoorgrondelijk. Niet altijd zichtbaar. Ouder dan de Via Belgica. Een Romeinse weg die niet helemaal meer begaanbaar is. Bij Landgraaf moet je een sprongetje maken. Toch kunnen we nog veel leren van die Romeinen. Habemus Maior. Net als de Via Belgica, soms moet je er gewoon dwars door heen!

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen