‘Golden State Killer’ bekent zeker 13 moorden en tientallen verkrachtingen

Print
‘Golden State Killer’ bekent zeker 13 moorden en tientallen verkrachtingen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Joseph DeAngelo, de ‘Golden State killer’ die in de jaren zeventig en tachtig Californië in zijn greep hield, heeft maandag voor een rechtbank in Sacramento bekend schuldig te zijn aan zeker dertien moorden, tientallen verkrachtingen, ontvoeringen en andere misdaden.

In ruil voor de volledige bekentenis ontliep de inmiddels 74-jarige seriemoordenaar de doodstraf. Hij krijgt nu maximaal elf keer levenslang voor zijn delicten.

DeAngelo, een voormalige politieman, werd pas in 2018 opgepakt in een buitenwijk van het Noord-Californische Sacramento. Dna-sporen van een van de plaatsen delict konden worden vergeleken met de genetische informatie in een stamboomdatabase, waarbij een verre match werd gevonden. Vervolgens kwamen de onderzoekers bij DeAngelo uit. Toen zijn dna werd bekeken, was honderd procent zeker dat hij de Golden State Killer was.

DeAngelo kon daarop gelinkt worden aan verschillende gruwelijke feiten die jarenlang onopgelost waren gebleven. Hij wordt ervan verdacht in de jaren zeventig en tachtig in totaal meer dan 50 verkrachtingen en minstens 13 moorden te hebben gepleegd.