Vanaf woensdag verbod op e-sigaretten in cafés en restaurants: ‘Het werd hoog tijd’

Een vrouw rookt een e-sigaret. De elektronische sigaret bestaat uit een wegwerpcartridge (refill) en een oplaadbare batterij. © ANP

Op alle plekken waar een rookverbod geldt, mogen vanaf woensdag ook geen e-sigaretten of tabaksverhittingsapparaten meer worden gebruikt. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft het rookverbod uitgebreid, omdat deze producten ‘gezondheidsschade veroorzaken en een opstapje kunnen zijn voor jongeren om gewone sigaretten te gaan roken’.

Redactie

,,Roken in een vol restaurant voelt inmiddels aan als iets van heel lang geleden”, stelt Blokhuis dinsdag in een verklaring. ,,Om gezondheidsschade te voorkomen en het goede voorbeeld te geven aan jongeren werd het hoog tijd dat we het roken van e-sigaretten in onder andere de horeca ook naar de geschiedenisboeken verwijzen. Ook deze maatregel draagt bij aan stoppen met roken makkelijker maken en beginnen moeilijker.”

Lees ook: Verbod op smaakjes voor e-sigaret: ‘Producten zijn te verleidelijk’

Eerder besloot het kabinet al een einde te maken aan e-sigaretten met smaakjes als aardbei, mango, hazelnoot of marsepein. Het verbod, dat in de eerste helft van 2021 ingaat, moet e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren. Nu richten fabrikanten zich nog te vaak op de jeugdige doelgroep door vloeistoffen met hippe en aansprekende smaakjes te verkopen.

Vanaf woensdag moeten alle sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten uit het zicht zijn bij supermarkten. Een groot aantal supermarkten heeft de afgelopen tijd de producten al afgeschermd. Voor andere winkels geldt dat zij vanaf 1 januari tabaks- en rookwaren niet meer mogen tonen.

Schadelijker

Het Trimbos-instituut concludeerde dit voorjaar dat e-sigaretten schadelijker zijn dan gedacht en dat de Nederlandse volksgezondheid het meest gebaat is bij ontmoediging. Het gebruik zou beperkt moeten worden tot mensen die het echt niet lukt om te stoppen met bewezen effectieve hulpmiddelen. Ook komen er steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret een opstapproduct is naar roken.

Lees ook: Onderzoek wijst uit dat e-sigaret schadelijker is dan gedacht

Nederlandse longartsen pleiten al langer voor een totaalverbod op e-sigaretten in Nederland. ,,Wij willen dat er geen enkele e-sigaret Nederland meer in komt. Bij een totaalverbod op elektronische sigaretten hangen we de vlag uit”, zei Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) eerder tegen het AD.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal