Waat e waer

‘Tijdens corona thuis leek het vanuit een comfortabele zetel streamen met een glas bier een steeds verlokkelijker alternatief’

© De Limburger

COLUMN - We mogen vandaag weer los. Althans, van intelligente lockdown naar intelligente open-up. Ik wil de (voor)pret niet bederven, maar ik vind het allemaal nogal veel vooronderstelde intelligentie. En je hoeft maar op een willekeurige plek buiten om je heen te kijken om te zien wat ik bedoel.

Frits Nies

Postpatatgeneraties zoals de millennials willen en kunnen niet intelligent los maar helemaal waanzinnig los. Daar is iets voor te zeggen, want je wilt ook wel weer eens hangend in het groen te midden van vrienden apathisch naar het scherm van je mobieltje staren. Oortjes in, duimpjes paraat, ver van de wereld, maar niet van elkaar. Is dat intelligent? Nee, maar is dat erg? Wel voor zo ver het de illusie van alles wordt beter in ‘het nieuwe normaal’ tenietdoet. Deze spat uiteen als de zeepbellen van het vele handenwassen.

Hoe mooi zou het niet geweest zijn als Covid-19 definitief had afgerekend met enkele (van de vele) slechte ontwikkelingen die babyboomers in de wereld hebben geholpen, zoals de ochtendfile, de stedentrip, de koopzondag, de avondfile en de buurtbarbecue. En dat dan dankzij de medewerking van verfrissend outside-the-box denkende millennials. Iets intelligents dus. Zoals babyboomers ooit hun (groot)ouders bekeerden van witbrood naar bruinbrood, van TROS Aktua naar Het Gat Van Nederland en van De Mounties naar Monty Python. Maar ja, bij wie je nu allemaal ‘Politiestaat!’ ziet en hoort roepen op het Malieveld lijkt intelligentie veel te dun gezaaid om te ontkiemen. Je zou het bijna de hoogste tijd gaan vinden dat bepaalde festivals weer viraal gaan, met name die waar dit soort vrijeschoolkinderen binnen iPad-afstand ongehinderd elkaars tattoos viraal kan laten gaan op YouTube.

Ik denk echter dat ook mijn festivaltickets voorlopig tot het prikbord veroordeeld blijven. Met de muziekpodia zal het überhaupt nog niet loslopen. Ook al lieten enkele Limburgse programmeurs zich in deze krant al voorzichtig positief uit. Het doet mij worstelen met een dubbel gevoel. In het precoronanormaal was het bij veel podia vaak al niet meer te harden: te dicht op elkaar gepakt voor te slecht geluid, te midden van door te veel zuipen te rumoerig publiek al filmend met hun mobiel op jouw ooghoogte. Tijdens corona thuis leek het vanuit een comfortabele zetel hifi en wifi streamen met een goed getapt glas bier bij de hand een steeds verlokkelijker alternatief. Maar nu bijvoorbeeld De Bosuil en ECI met dit alternatief weer los willen als postcoronaconcept, heb ik toch mijn twijfel: kamermuziek in het clubcircuit...? Dan liever de (open) lucht in.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal