‘Meer burenruzies verwacht door vakantievierders en thuiswerkers’

Print
‘Meer burenruzies verwacht door vakantievierders en thuiswerkers’

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Door de combinatie van mensen die thuiswerken en mensen die thuis vakantievieren worden deze zomer meer burenruzies verwacht. Dat meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) op basis van eigen onderzoek.

Een warme zomer leidt sowieso meestal tot meer ruzies tussen buren. De meldingen van geluidsoverlast en klachten over barbecues, vuurkorven en dieren lopen op. Maar buurtbemiddelende organisaties denken dat door de coronamaatregelen veel mensen deze zomer nog steeds thuis werken én daar ook vakantievieren. Ze adviseren buren om de spanningen snel in de kiem te smoren en op tijd aan de bel te trekken.

„Houd dus wat meer rekening met de buren deze zomer. Ontstaan er irritaties, probeer het dan samen op te lossen. Schakel op tijd de hulp van buurtbemiddeling in en zorg dat de ruzie niet escaleert”, zegt Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV.

De organisatie hield ook een enquête onder gemeenten, woningcorporaties en hulpverlening. Daaruit komt volgens het CCV naar voren dat 60 procent van de respondenten een toename aan overlastmeldingen verwacht.

Inmiddels biedt 85 procent van de gemeenten gratis buurtbemiddeling aan.