Politie treft ‘gewapende man’ niet aan bij doorzoeking winkelcentrum Parijs

Print
Politie treft ‘gewapende man’ niet aan bij doorzoeking winkelcentrum Parijs

Afbeelding: AFP

Het winkelcentrum Les Quatre Temps in de zakenwijk La Défense in het westen van Parijs werd dinsdag enige uren doorzocht, na een melding over een gewapende man. Het bleek vals alarm. Er werd niemand gevonden, meldt de Parijse politie.

Bij de politie werd telefonisch melding gedaan van een man die in de buurt van het winkelcentrum met een vuurwapen was gezien. ,,We zoeken een gewapende persoon die gezien zou zijn in het winkelscentrum’’, verklaarde een politiebron met enige terughoudendheid tegen Le Figaro.

Het winkelcentrum werd geëvacueerd om controles mogelijk te maken, meldde de politie aanvankelijk. Later trok de politie die verklaring in en meldde volgens de krant dat de bezoekers om ‘twijfel weg te nemen’ waren binnengesloten. Een zoektocht was gaande.

Kalasjnikov

In het winkelcentrum Les Quatre Temps, dat in een westelijke buitenwijk van de Franse hoofdstad ligt, zijn zo’n 230 winkels gevestigd. ‘Blijf weg’, klonk het. Het publiek werd gevraagd om geen ‘valse berichten’ te verspreiden. Zo was er sprake van een Kalasjnikov-geweer.

Op onbevestigde videobeelden op sociale media is te zien hoe mensen met de handen in de lucht het winkelcentrum verlaten. Buiten kwamen rennende agenten, voorzien van kogelwerende vesten, in beeld. Uit voorzorg werd het metro- en treinstation van La Défense afgesloten en werden reizigers gecontroleerd.

Diverse medewerkers van de hoge kantoortorens in de wijk lieten weten dat ze ‘vastzaten op hun werk’. De naar schatting 200.000 werknemers in de omgeving kregen het advies om binnen te blijven en de instructies van de autoriteiten op te volgen. Ook scholen in de omgeving gingen dicht.

‘De operatie is over, en de twijfel is weggenomen’’, twitterde de politie om het eind van de actie aan te kondigen. Er werd niemand gevonden die aan het signalement voldeed. Het winkelcentrum en omliggende gebied is weer vrijgegeven. De Franse politie is nog steeds in hoge staat van paraatheid, nadat de afgelopen jaren meerdere terroristische aanslagen werden gepleegd.