Leerlingen Philips van Horne denken mee over oplossingen voor afvaldumpingen

Print
Leerlingen Philips van Horne denken mee over oplossingen voor afvaldumpingen

Afbeelding: Gemeente Weert

Weert -

Op diverse plekken in Weert staan regelmatig grof afval en zakken huisvuil naast de ondergrondse containers. De gemeente neemt verschillende maatregelen om deze zogenaamde bijplaatsingen te verminderen. Bij het bedenken daarvan betrekt zij ook de jongeren van Weert.

Via het project ‘Jongeren Advies Bureau’ van IVN Natuureducatie werd leerlingen van Technasium Philips van Horne gevraagd om de gemeente advies te geven over de problematiek rondom afvaldumping. Ze konden oplossingen zoeken in drie verschillende thema’s: handhaving, techniek en gedragsverandering. Zo’n 90 leerlingen van HAVO 3 gingen in groepjes van 4 aan de slag om zo veel mogelijk informatie op te halen bij diverse containerlocaties in Weert. Ze brachten de plaatselijke problematiek in kaart en wisselden hun ervaringen en oplossingen uit met experts op het gebied van afval, communicatie en gedragsbeïnvloeding.

Oorspronkelijk was het idee om fysieke bijeenkomsten te organiseren. Toen dit vanwege het coronavirus niet meer mogelijk was, is er gezocht naar creatieve oplossingen. Door online meetings te organiseren met de gemeente, IVN en verschillende experts die feedback gaven op de ideeën, kon het project toch doorgaan. Afgelopen maandag presenteerden hun ideeën afgelopen maandag aan een jury. Gijs Buijst, Mirthe Teeuwen, Janneau Mans en Rien Zoontjens kwamen als winnaar uit de bus. Zij lieten zien dat het belangrijk is dat mensen op afstand kunnen zien of een container vol is. „Als je eenmaal met je afvalzak naar de container bent gelopen, ben je namelijk snel geneigd om deze ernaast te zetten in plaats van weer mee naar huis te nemen. Ook denken mensen vaak dat de container vol zit als er een afvalzak naast staat, terwijl dit lang niet altijd zo is”, aldus het viertal.

De gemeente heeft deze leerlingen uitgenodigd om op een later moment verder te praten over hoe de oplossing in de praktijk kan worden gebracht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen