OM: Thijs H. verminderd toerekeningsvatbaar

Print
OM: Thijs H. verminderd toerekeningsvatbaar

Officieren van justitie Joan Holthuis en Diana van Gosen Afbeelding: ANP

Maastricht / Brunssum / Heerlen / Hoensbroek -

Het Openbaar Ministerie vraagt de rechtbank in Maastricht drievoudig moordverdachte Thijs H. (28) uit Brunssum verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren.

Volg de zaak live via de Twitterfeed onderaan dit bericht

Daarmee gaat justitie in tegen het advies van het Pieter Baan Centrum dat hem volledig ontoerekeningsvatbaar acht ten tijde van de drie moorden in mei vorig jaar.

„Het is niet voor te stellen dat iemand drie mensen op zo’n manier afslacht, als er geen stoornis in het spel is”, aldus officier van justitie Joan Holthuis dinsdagmiddag. Later vandaag volgt de strafeis.

Lees ook: Nieuwe getuige: Thijs H. wilde weten hoe het voelt om een mens aan een mes te rijgen

Het rapport van het PBC vindt het OM „niet volledig betrouwbaar en incompleet”. Of het zinvol is om H. nogmaals te laten onderzoeken, laat justitie aan de rechtbank. Volgens het OM ontbreekt objectieve ondersteuning voor het verhaal van H. en zijn ouders dat hij vanaf mei 2018 psychotisch was. Behandelaren van onder meer ggz-instelling Mondriaan hebben dat ook niet gezien, stelt het OM.

Mondriaan heeft een boze brief geschreven aan het PBC, omdat de deskundigen vorige week forse kritiek hadden op de ggz en met name Mondriaan, waar H. onder behandeling was. Het PBC heeft geen contact gezocht met die behandelaren, terwijl het volgens Mondriaan „absoluut usance is om aanvullende vragen te stellen. Het PBC heeft laakbaar en onzorgvuldig gehandeld.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen