Amsterdam/Maastricht

Meer vluchten naar vakantiebestemmingen, ‘reiziger wacht af’

Print
Meer vluchten naar vakantiebestemmingen, ‘reiziger wacht af’

Afbeelding: Getty Images

Vanaf woensdag vertrekken er weer meer vluchten vanuit Nederland naar vakantiebestemmingen, maar reizigers weifelen nog bij het boeken van een zonvakantie.

„Aan het zoekgedrag kunnen we zien dat er wel belangstelling is om te gaan”, aldus een woordvoerder van touroperator TUI. „Maar tegelijkertijd nemen klanten een veel meer afwachtende houding aan.” Ook easyJet merkt op dat klanten later beslissen en dichter bij de vertrekdatum boeken.

Exacte cijfers geeft TUI niet, maar het aantal boekingen ligt een stuk lager dan normaal bij de Nederlandse reisgigant. Daaraan hebben mogelijk ook alle annuleringen eerder in het jaar bijgedragen, geeft een woordvoerster aan. „Klanten vragen ons hoe hun vakantie er nu uit zal zien”, aldus TUI. Veel van die vragen, bijvoorbeeld over het wel of niet verplicht dragen van een mondkapje, probeert de touroperator op de website te beantwoorden.

Kreta

De eerste vlucht van TUI vanaf Schiphol vertrekt woensdagochtend naar Kreta. Het Caribisch deel van het Koninkrijk opent per 1 juli weer zijn grenzen voor toeristen. TUI vliegt de dag erop vanaf Schiphol naar Curaçao.

Woensdagochtend vertrekt de eerste easyJet-vlucht vanaf Schiphol sinds eind maart. Het is de bedoeling dat de maatschappij deze zomer uiteindelijk weer vliegt naar 35 bestemmingen. De vluchtfrequentie ligt lager dan gebruikelijk, rond de 30 procent vergeleken met vorig jaar. „We richten ons in de opstartperiode alleen op winstgevende vluchten”, aldus een woordvoerster.

Extra maatregelen

De lowbudgetmaatschappij ziet onder meer interesse in vluchten naar Italië, Kroatië, en Spanje. easyJet neemt extra maatregelen om de veiligheid van passagiers te waarborgen. Zo is het dragen van een mondkapje voor passagiers en crew verplicht en worden de vliegtuigen extra gereinigd. Ook wordt aan boord tijdelijk geen eten geserveerd.

De Ierse prijsvechter Ryanair hervat vanaf juli de vluchten naar vakantiebestemmingen in onder meer Spanje, Italië, Portugal en Griekenland. De maatschappij vliegt vanaf Schiphol, Eindhoven en Maastricht.

Ook Corendon heeft de vluchten hervat, vanaf 26 juni. Sinds dinsdagavond wordt er ook weer gevlogen vanaf Maastricht Aachen Airport. De eerste vlucht heeft Bulgarije als bestemming.