Den Haag

Bijna 13 procent meer pakjes bezorgd in 2019

© ANP

Online shoppen is populair en daarmee blijft de markt voor pakketbezorging onverminderd groeien.

ANP

Vorig jaar werden bijna 13 procent meer pakketten bezorgd aan huis of bij bedrijven dan een jaar eerder, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een nieuw rapport.

Het ging in 2019 om 576 miljoen vervoerde pakketjes, goed voor een totale omzet van 2,8 miljard euro voor bedrijven als PostNL, DHL en UPS. Daarmee nam de omzet met 10 procent toe ten opzichte van 2018. Dat de omzet niet zo hard stegen als het totaal aan vervoerde pakketten, komt doordat bezorgbedrijven per internationaal vervoerd pakket minder verdienden.

Tegenover de groei op de markt voor pakketbezorging staat de aanhoudende krimp bij postbezorging. Vorig jaar werden per persoon gemiddeld zeven brieven verstuurd, tegenover acht in 2018. Het overgrote deel van de post kwam van zakelijke verzenders.

De ACM kon in het rapport nog niet ingaan op de effecten van de fusie van PostNL en Sandd op de postmarkt. De toezichthouder zelf ging niet akkoord met de samensmelting, maar staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) gaf alsnog toestemming. Onlangs oordeelde de rechtbank van Rotterdam dat de vergunning die het kabinet heeft verleend voor die fusie ongeldig is, hoewel de samenvoeging voor een groot deel al is doorgevoerd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal