Londen

Topman Ryanair: bij uitblijven loonoffer duizenden banen weg

Michael O’Leary. © AFP

Luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht 3500 banen te moeten schrappen als werknemers niet akkoord gaan met salarisverlagingen.

ANP

Dat heeft topman Michael O’Leary gezegd in een interview met de BBC.

„We zijn in onderhandeling met onze piloten en cabinemedewerkers en vragen hun om een lager salaris te accepteren als alternatief voor banenverlies”, zei O’Leary. De best betaalde piloten zouden in die voorstellen 20 procent van hun loon moeten inleveren, terwijl de stewards en stewardessen 5 procent minder salaris zouden krijgen.

De grootste budgetvlieger van Europa nam eerder al afscheid van 250 kantoormedewerkers. Eerder kondigde het Ierse bedrijf aan 3000 banen bij piloten en cabinepersoneel te willen schrappen.

De luchtvaart is door de coronapandemie keihard geraakt, doordat reisbeperkingen internationale passagiersvluchten nagenoeg onmogelijk maakten. Nadat Europese landen een deel van die beperkingen hebben laten varen, komt het vliegverkeer deze zomer langzamerhand op gang.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal