Laatste woord Thijs H.: Ik wil laten zien dat ik een goed mens ben

Print
Laatste woord Thijs H.: Ik wil laten zien dat ik een goed mens ben

De verdachte arriveert vorige week bij de rechtbank. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Brunssum / Heerlen / Hoensbroek / Maastricht -

„Ik zou niets liever willen dan mijn daden ongedaan maken. Als ik me niet echt gedwongen had gevoeld, dan had ik het niet gedaan. Dit is niet wie ik ben. Ik ben geen wreed mens. Ik leefde in een waanwereld”, zei drievoudig moordverdachte Thijs H. (28) uit Brunssum woensdagmiddag in zijn laatste woord.

H. had zijn verklaring opgeschreven en las hem voor. Hij begon met nogmaals zijn „diepste excuses”aan te bieden aan de nabestaanden van zijn drie slachtoffers. „Ik dacht echt dat ik geen keus had. Ik leefde een jaar lang in een waanwereld. Die zette me in staat om mijn eigen keel door te snijden en mensen te doden. Het was een zoektocht naar het ergste in mijzelf, gedreven door angst. Het is niet wie ik ben. Ik wilde mensen helpen en dat heb ik ook gedaan. Velen kunnen dit beamen. Nu ben ik degene die om hulp vraagt. Ik wil de wereld laten zien dat ik een goed mens ben en ben wanhopig voor een sprankje hoop.”

Zijn advocaten Joost de Bruin en Serge Weening betoogden in hun pleidooi woensdag voor de rechtbank in Maastricht dat Thijs H. moet worden vrijgesproken van moord. Zijn daden zijn hem niet aan te rekenen, vinden zij. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens drie moorden.

Volg alle ontwikkelingen onderaan dit bericht via de Twitterfeed van verslaggeefster Claire van Dyck.

Ziektebeeld

H. moet worden vrijgesproken van de voorbedachte raad, vindt De Bruin. „Er is geen sprake geweest van kalm beraad en rustig overleg. Hij heeft geen weloverwogen keuze kunnen maken, dat past niet bij dit ziektebeeld.” Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum doodde H. zijn slachtoffers in een psychose. „Je kunt dan keuzes maken maar wel in een verstoorde realiteit.”

Lees ook: De weg naar een ‘afgesproken waarheid’ voor Thijs H.

Het Pieter Baan Centrum acht H. volledig ontoerekeningsvatbaar, maar het OM twijfelt daar zeer aan. De advocaten vinden het „niet met elkaar te rijmen” dat volgens het OM niet hoeft te worden getwijfeld aan de deskundigheid van de rapporteurs, maar deze tegelijkertijd wel grote fouten hebben gemaakt in de optiek van het OM. Zij volgen het advies van het PBC en vragen de rechtbank Thijs H. tbs met dwangverpleging op te leggen.

De verdediging van Thijs H. vindt dat het OM er „met gestrekt been” ingaat. Enige kritische kanttekening bij de formulering van Mondriaan op de vorige week geuite kritiek van het PBC „ontbreekt volledig”. Als maar de helft van wat Mondriaan stelt waar zou zijn, zijn de rapporteurs niet geschikt voor hun vak, zegt De Bruin.

Afgefakkeld

Volgens De Bruin valt er veel aan te merken op het requisitoir van de aanklagers. Dat zit vol „insinuaties”. „Sneer na sneer” werd uitgedeeld naar nagenoeg iedereen die iets met deze zaak te maken heeft. „De ouders zijn volledig afgefakkeld zonder dat ze in de gelegenheid zijn geweest om zich te verweren, maar daar velt het OM geen oordeel over. Veel cynischer wordt het niet.” De kans om vragen te beantwoorden bij de rechter-commissaris en ter zitting hadden de ouders wel, maar ze beriepen zich op hun verschoningsrecht, repliceerde het OM bij monde van officier van justitie Joan Holthuis. Het OM had hen graag vragen gesteld, maar ze maakten geen gebruik van die mogelijkheid.

Bijgesteld

Het klopt dat Thijs H. zijn verklaringen op veel punten heeft bijgesteld, zei zijn raadsman Serge Weening. „Maar die wijzigingen passen volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum uitstekend bij het herstel dat hij toen doormaakte.” Via een tijdlijn stelde hij dat verschillende behandelaren wel degelijk vanaf eind 2017 signalen van een schizofrene of psychotische stoornis hebben genoteerd, waar het OM stelt dat daar amper sprake van was. „Na zijn suïcidepoging in november 2018 hadden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen, maar dat gebeurde niet.”

Drugspsychose

Volgens Weening is er geen sprake van dat H. zijn psychose (gedeeltelijk) zou hebben geveinsd, zoals het OM stelt. Evenmin heeft hij die aangewakkerd met drugs of niet voorgeschreven medicatie, aldus de raadsman. „Een drugspsychose is bij hem niet vastgesteld. Het PBC zegt dat zijn psychose niet kan worden verklaard uit middelengebruik.” De door ggz-instelling Mondriaan voorgeschreven dexamfetamine kan daar wel aan hebben bijgedragen. Dat medicijn, een aanjager van psychoses, had Mondriaan H. nooit mogen voorschrijven, zei de psychiater vorige week ter zitting. Volgens advocaat Weening hebben deze medicijnen een „escalatie veroorzaakt in het brein van Thijs”, waardoor hij uiteindelijk de moorden heeft gepleegd, één in Den Haag en twee op de Brunssummerheide. Dat H. zou hebben gelogen, wisselende verklaringen aflegde en zijn verhaal bijstelde, wordt hem volgens Weening ten onrechte verweten door het OM. Dat past bij het herstellen uit zijn ziektebeeld, zoals de deskundigen vorige week ook op zitting aangaven.

Mondriaan

Mondriaan heeft daar deze week op gereageerd in een brief aan het Pieter Baan Centrum. De instelling verwijt op haar beurt het PBC ‘laakbaar en onzorgvuldig’ handelen door geen informatie in te winnen over H. of wederhoor toe te passen. Mondriaan kondigt aan stappen te ondernemen als het PBC binnen niet ‘binnen vijf dagen’ uitleg geeft en het rapport ter beschikking stelt. Er zou sprake zijn van tuchtrechtelijke stappen èn van aansprakelijkheidstelling van het PBC. Mondriaan wil daar gedurende het lopende proces geen nadere toelichting op geven.

De zitting woensdag begon uren te laat, omdat de verdachte niet was opgehaald bij de gevangenis in Vught. „Vanochtend heeft nachtdienst bij de verkeerde persoon gevraagd of hij in het busje wilde stappen en die persoon zei: nee hoor. Ze dachten dat ik dat dus was”, aldus H.

Weening ontkent overigens dat hij de beperkingen zou hebben geschonden in mei vorig jaar, zoals het OM hem verwijt. Hij had wel contacten met de ouders, maar heeft met hen op dat moment niet over de zaak gesproken, alleen over medische gegevens. De suggestie van het OM dat hij met de ouders van Thijs en de door hem geraadpleegde psychiater Swinkels een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de verklaringen van H. bestrijdt hij. Hij deed dat om zelf een beeld te krijgen of H.’s psychische toestand zijn gedrag en verklaringen konden verklaren, zei Weening. „Er is geen groot complot waarin meerdere beroepsbeoefenaars samen proberen een jonge psychotische man te instrueren over hoe hij zich moet gedragen.”

De rechtbank doet op 30 juli uitspraak.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee