Berlijn

Merkel: EU moet zich schrap zetten voor uitblijven akkoord over Brexit

Angela Merkel. © EPA

De Europese Unie moet zich erop voorbereiden dat onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk mislukken.

ANP

Met die waarschuwing kwam de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Het Verenigd Koninkrijk trad eind januari formeel uit de Europese Unie, maar is gedurende een overgangsperiode van elf maanden nog gebonden aan de meeste Europese regels. In de tussentijd moet er over vrijwel alle aspecten van de Brits-Europese relaties een nieuw akkoord komen, waarbij afspraken over handel tot de urgentste behoren.

Tegenover de Bondsdag zei Merkel dat het onderhandelingstempo wordt opgevoerd. Dat moet ervoor zorgen dat er in het najaar een akkoord ligt, dat voor de jaarwisseling wordt goedgekeurd. Tegelijkertijd moet de EU „zich voorbereiden op een situatie waarin er geen overeenkomst is gesloten”.

Onderzoek

Uit een onderzoek onder vierhonderd ondernemingen die direct of indirect zaken doen met het Verenigd Koninkrijk blijkt ondertussen dat Nederlandse bedrijven minder goed zijn voorbereid op de Brexit dan een jaar geleden.

Het percentage bedrijven dat zich een beetje tot in zeer grote mate heeft voorbereid op de Brexit daalde van 76 procent in 2019 naar 60 procent dit jaar. Net als een jaar geleden is nog steeds een derde goed voorbereid.

De afgelopen drie jaar was 82 procent van de bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk redelijk tot zeer goed op de hoogte van de Britse uitreding uit de Europese Unie. Dat percentage is gedaald naar 59 procent.

Geen verlenging

De Britten verlieten de EU in februari, maar volgen tot eind dit jaar EU-wetgeving. Die periode had verlengd kunnen worden met twee jaar, maar dan had hierover voor 1 juli een akkoord moeten zijn bereikt. Londen wil geen verlenging.

Uit het onderzoek van Kantar in opdracht van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken bleek dat een derde van de bedrijven verwacht dat die verlenging er wel zou komen. Die extra tijd komt er dus niet.

„De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat er voor bedrijven nog best wat werk aan de winkel is. Dus ga in gesprek met toeleveranciers en afnemers, zorg voor een douanenummer (EORI) en regel het transport goed en tijdig”, reageert minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel).

De onderhandelingen over een nieuwe (handels)relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk lopen stroef. Het kabinet riep bedrijven eerder op zich in elk geval voor te bereiden op een no-deal. De verwachting is dat er hooguit een beperkt akkoord zal komen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal