Lagere straf voor oud-carnavalsprins die dacht Duitsers te foppen met 11 miljoen mondkapjes

© Getty Images

Twee mannen uit Amersfoort en Oldenzaal zijn woensdag veroordeeld tot twee jaar cel voor fraude en witwassen. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kocht 11 miljoen mondkapjes via een Nederlandse site maar werd opgelicht.

Redactie

Tegen de 61-jarige Gerard M. uit Amersfoort was vier jaar en tegen de 52-jarige Eddy B. uit Oldenzaal was drie jaar cel geëist. De rechtbank in Zwolle komt fors lager uit omdat ze niet bewezen acht dat het duo de deelstaat oplichtte. Daarvoor ontbreekt volgens de rechtbank bewijs. Wel poogden de verdachten om 880.000 euro die werd overgemaakt op de bankrekening van het bedrijf van B. wit te wassen.

In maart zocht de deelstaat tijdens wereldwijde schaarste naarstig naar mondkapjes voor zorgpersoneel. Via een Nederlandse website kocht de deelstaat 11 miljoen mondkapjes. Na een aanbetaling van 880.000 euro stonden tien vrachtwagens klaar om het materiaal te halen, maar ze hoefden nooit te rijden. De deelstaat bleek te zijn opgelicht. Bewijs dat B. en M. achter die valse site zaten, is er niet, stelt de rechtbank. Wel wisten de mannen dat ze crimineel geld aan het witwassen waren.

Tonnen

B. maakte in een paar dagen tijd tonnen over. Zeker 125.000 euro hiervan ging naar rekeningen van M. Toen zijn bankrekening werd geblokkeerd, poogde M. de bank te misleiden met valse documenten. Zo’n vijf ton kwam via een Engelse rekening in Nigeria terecht bij een vermoedelijk derde verdachte, maar de banken grepen snel in toen transacties dubieus bleken. De bedragen werden teruggestort op de rekening van B. waarna het Openbaar Ministerie beslag legde op die rekening.

Gerard I, prins carnaval voor enkele weken

Gerard M. heeft een wonderlijke staat van dienst op carnavalsgebied. Hij is slechts enkele weken prins carnaval geweest. In 2002 werd de - toenmalige - Hengeloër gekozen tot prins carnaval bij de Hengelose carnavalsvereniging de Windbuul’n.

Oud-stadsprins Huub Scheurink herinnert zich de verbazing in de zaal toen Prins Gerard opkwam. „Ik zat naast buutreedner Jimmy Vollenbroek, die inmiddels is overleden. Toen prins Gerard opkwam sloeg Jimmy de handen voor de ogen... ‘O nee toch. Da’s een grote bandiet’ riep Vollenbroek over de nieuwe prins.”

Vollenbroek had op dat moment nog geld tegoed van Gerard M. En hij was niet de enige... Kort nadat bekend was geworden dat Gerard M. stadsprins van Hengelo was geworden meldden zich meerdere mensen bij de carnavalsvereniging. Allemaal hadden ze geld tegoed van prins Gerard I. Het bestuur heeft daarop Gerard afgezet. En Huub Scheurink werd benoemd tot stadsprins 2002.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal