Bedreiger Mark Rutte krijgt tbs van rechter: ‘Onverantwoord u onbehandeld terug te laten keren’

Mark Rutte. © EPA

De Haagse rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit De Lier tot een behandeling in een tbs-kliniek, onder meer omdat hij premier Mark Rutte bedreigde. Hij werd aangehouden na een wilde achtervolging vorig jaar op 4 december door Alblasserdam en Ridderkerk, nadat hij de auto van zijn oom in Honselersdijk had gestolen.

Redactie

Agenten moesten vijf keer schieten voordat ze Johannes den O. (45) in de auto konden stoppen. Hij klapte op een lantaarnpaal, nadat een kogel de autoband had geraakt. Terwijl de politie hem afvoerde, zei hij nare dingen over Mark Rutte. ,,Rutte gaat eraan, jullie weten het nog niet, maar het gaat gebeuren. Ik ben twee jaar door hem geterroriseerd.”

Johannes den O. beweert dat hij Warren Buffett gaat opvolgen, een 87-jarige miljardair en investeerder uit de Verenigde Staten. Volgens hem zitten Interpol en de Nationale Politie achter hem aan om dat te verhinderen. Zijn zwager zou ook in het complot zitten. Die zou hele goede contacten hebben bij het Ministerie van Defensie en met Mark Rutte.

Onverantwoord

De rechtbank vindt dat de verdachte lijdt aan achtervolgingswanen en grootheidswanen. Daardoor is hij volledig ontoerekeningsvatbaar en krijgt hij geen celstraf. Een tbs-behandeling is echter onvermijdelijk . ,,Het zou onverantwoord zijn u onbehandeld terug te laten keren in de samenleving”, zei de rechter woensdag bij de uitspraak tegen de verdachte.

De man uit De Lier is ook schuldig aan mishandeling van zijn ouders in september vorig jaar. Hij stal toen hun auto. Den O. beseft volgens de rechtbank niet dat hij psychische problemen heeft. Er is gekeken of hij ook buiten een tbs-instelling een minder zware behandeling kan krijgen. Maar zo’n alternatief is er niet.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal