Tesla passeert Toyota en is nu ‘s werelds waardevolste autofabrikant

Print
Tesla passeert Toyota en is nu ‘s werelds waardevolste autofabrikant

Tesla’s CEO Elon Musk. Afbeelding: Tesla

Tesla is Toyota voorbij en is nu officieel de waardevolste autofabrikant ter wereld. In januari ging Tesla Volkswagen al voorbij. Inmiddels is het Amerikaanse merk al twee keer zo veel waard als VW.

De aandelen van Tesla, die sinds het begin van het jaar meer dan verdubbeld zijn in waarde, stegen woensdag met 3,5 procent, wat een marktkapitalisatie van 207,2 miljard dollar opleverde. Daarmee overtrof het voor het eerst de 201,9 miljard dollar van Toyota.

De beurskoers van Tesla onderstreept het enthousiasme van investeerders voor een bedrijf dat een industrie probeert te transformeren die al meer dan 130 jaar afhankelijk is van verbrandingsmotoren. CEO Elon Musk negeerde of overtrad de afgelopen jaren bijna alle regels en normen van de auto-industrie, maar is desondanks - of juist dankzij - deze onorthodoxe aanpak uiterst succesvol.

Toyota

Tesla produceerde in het eerste kwartaal 103.000 voertuigen, oftewel ongeveer 4 procent van de bijna 2,4 miljoen auto’s van Toyota - een merk dat zich al decennia lang focust op betaalbaarheid en betrouwbaarheid en dat bij het grote publiek vooral bekendstaat om zijn hybride auto’s.

De waarde van Tesla is puur gebaseerd op de beurskoers. De verwachtingen zijn hoog voor Tesla en zijn elektrische auto’s, met als gevolg een grote vraag naar het aandeel. Dat doet de waarde van de aandelen en dus van het hele bedrijf stijgen naar deze recordhoogte. Zo kan het dus gebeuren dat een bedrijf met een (nu nog) geringe productie hoger wordt gewaardeerd dan zijn Japanse evenknie met een monsterproductie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen