Londen

Primark ziet jaarwinst met twee derde kelderen door crisis

Print
Primark ziet jaarwinst met twee derde kelderen door crisis

Afbeelding: Jurgen Mols

De Britse winkelketen Primark, die negentien vestigingen in Nederland heeft, zal dit boekjaar waarschijnlijk te maken krijgen met een forse winstdaling door de coronacrisis.

Onder de streep blijft naar verwachting slechts een derde van het nettoresultaat over van een jaar daarvoor, waarschuwde moederbedrijf Associated British Foods (ABF).

Primark verkoopt kleding alleen via zijn fysieke winkels en kon daardoor de weggevallen verkopen vanwege de lockdowns niet opvangen via het internet. De budgetkledingketen behaalt dit boekjaar, dat medio september afloopt, naar verwachting een winst van 350 miljoen pond. Dat is omgerekend 389 miljoen euro. Vorig jaar resteerde er nog 913 miljoen pond onder de streep bij Primark.

De winkelketen had het de afgelopen maanden moeilijk. Tijdens de sluitingen van de winkels die medio maart begonnen zag het concern zijn liquiditeitspositie snel verslechteren. Dat gebeurde doordat de salarissen en de huur doorbetaald moesten worden terwijl de omzet vanaf 1 maart tot en met 20 juni met 75 procent daalde.

Momenteel zijn 367 winkels van Primark weer open. De resterende acht die nog dicht zijn, openen binnenkort ook hun deuren. Ongeveer de helft van de winkels ging pas recent, medio juni, open. Dat gebeurde mede omdat het Verenigd Koninkrijk, waar veel winkels zitten, harder was getroffen door het coronavirus en pas later de lockdown versoepelde. In Nederland ging Primark begin mei al open.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen