Den Bosch

Schadevergoeding die Ryanair moet betalen, valt lager uit

Print
Schadevergoeding die Ryanair moet betalen, valt lager uit

Afbeelding: EPA

Ryanair moet aan acht piloten een schadevergoedingen betalen van 100.000 tot 175.000 euro.

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag besloten. De bedragen zijn aanzienlijk lager dan de „billijke vergoedingen” die de kantonrechter eerder toekende aan de piloten. Die bedroegen toen tussen de 350.000 en 425.000 euro per persoon.

De zaak draait om acht in Eindhoven werkzame piloten die zich verzetten tegen een gedwongen overplaatsing naar een andere vliegbasis. Uiteindelijk vroegen ze in een rechtszaak met succes ontbinding van hun arbeidscontract aan, omdat de relatie op de werkvloer te erg verstoord was.

In februari van dit jaar oordeelde het hof dat Ryanair ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Zo zou de maatschappij onder andere op een „onoprechte manier” stakingen hebben proberen te voorkomen. De kantonrechter kende eerder aan alle acht piloten een schadevergoeding toe.

In beroep

Ryanair ging in hoger beroep tegen die toegekende vergoeding. Op basis van de actuele gegevens over het inkomen van de piloten heeft het hof de nieuwe hoogte van de vergoedingen bepaald. Daarnaast hield het hof rekening met de mate van verwijtbaarheid van het handelen van Ryanair en het feit dat de kantonrechter eerder al een vergoeding toekende. De bedragen verschillen per piloot, omdat hun inkomensschade verschillend is.

Een billijke vergoeding is de extra ontslagvergoeding die een rechter aan een werknemer kan toewijzen als de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Deze vergoeding komt bovenop de wettelijke transitievergoeding.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen