Meer geslaagden na wegvallen eindexamens door corona

Print
Meer geslaagden na wegvallen eindexamens door corona

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Tijdens de coronacrisis zijn meer scholieren geslaagd voor hun examens dan vorig jaar. Op sommige scholen ligt het slagingspercentage meer dan 10 procent hoger dan vorig jaar.

Dat blijkt uit een rondgang van NOS Stories onder 13 scholenkoepels uit het hele land, samen goed voor meer dan 200 scholen en zo’n 30.000 eindexamenkandidaten.

Havo en vwo

Vanwege het coronavirus gingen de centrale examens dit jaar niet door. In plaats daarvan kregen de ongeveer 200.000 eindexamenkandidaten wel of niet een diploma op basis van resultaten van de schoolexamens, de toetsen die al eerder in het jaar worden afgenomen.

Uit de cijfers blijkt dat vooral leerlingen op havo en vwo dit jaar beter scoren. Op het Carmel College, een van de grootste scholenkoepels van ons land met zo’n 7500 eindexamenkandidaten, ligt het slagingspercentage op de havo bijvoorbeeld meer dan 9 procent hoger dan vorig schooljaar en op het vwo 8 procent.

Vmbo

Vmbo-leerlingen presteerden dit jaar ook beter, maar de verschillen met vorig jaar zijn bij de meeste scholenkoepels minder groot dan op de andere schoolniveaus. Dat kleinere verschil komt waarschijnlijk doordat de slagingspercentages op het vmbo voorgaande jaren al hoger lagen dan op het vwo en havo.

Onderwijsminister Slob wil nog niet reageren op de voorlopige cijfers. Volgens een woordvoerder wacht het ministerie totdat de volledige landelijke cijfers na de zomervakantie worden bekendgemaakt door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →