Verdwijning Maddie: ‘veelbelovende’ tip en advocaat Duitse verdachte bekritiseert OM

Print
Verdwijning Maddie: ‘veelbelovende’ tip en advocaat Duitse verdachte bekritiseert OM

Verdachte Christian Brückner. Afbeelding: Videostill Spiegel Tv

De Duitse politie zegt een ‘veelbelovende’ tip te hebben ontvangen over het Portugese mobiele nummer dat van belang kan zijn voor het onderzoek tegen Christian Brückner. De 43-jarige zedendelinquent wordt ervan verdacht de Britse Madeleine McCann in mei 2007 te hebben ontvoerd en vermoord in het zuiden van Portugal.

De tip was één de van in totaal zestien tips die binnenkwamen tijdens de uitzending van het Duitse Opsporing Verzocht, woensdagavond. Daarin werd de kijkers opnieuw om hulp gevraagd bij het achterhalen van de identiteit van de man of vrouw die op de avond van Maddie’s verdwijning, op 3 mei 2007 in Praia da Luz, een half uur lang belde met Christian Brückner op diens mobieltje. Dat gebeurde met een Portugees mobiel nummer: +351916510683. ,,Wij hopen dat de gebruik(st)er zich bij ons meldt omdat hij of zij een belangrijke getuige voor ons kan zijn’’, zei hoofdcommissaris Christian Hoppe van de Duitse federale recherche (BKA).

Lees ook: Kans groot dat hoofdverdachte in zaak Maddie niet kan worden aangeklaagd

Het BKA geeft omwille van het onderzoek geen details over de ‘veelbelovende’ tip maar wilde donderdag wel iets kwijt over de andere tips. ,,Eentje ging over een mogelijke manier het mobiele nummer te onderzoeken. In Portugal is het mogelijk beltegoed op te laden bij geldautomaten van het zogenoemde Multibanco-netwerk. Wellicht hebben banken in de omgeving van Praia da Luz het bewuste telefoonnummer destijds geregistreerd’’, verklaarde BKA-woordvoerder Alfred Hettmer die zich bezighoudt met de kijkersreacties op de uitzendingen van Aktenzeichen XY ... ungelöst.

Bewijsnood

Een van de Duitse advocaten van Christian Brückner uitte naar aanleiding van de uitzending van het Opsporingsprogramma forse kritiek op het Openbaar Ministerie (OM) in Braunschweig dat het onderzoek voert. ,,De officier van justitie heeft het duidelijk gemunt op onze cliënt en probeert zijn bewijsnood nu kostte wat kost te verhelpen”, verklaarde Friedrich Fülscher tegenover de nieuwszender n-tv. Hij is zeer benieuwd naar het ‘op feiten gebaseerde vermoeden van schuld’ dat het OM naar eigen zeggen heeft tegen Bruckner. ,,Ik vind deze uitspraak buitengewoon gewaagd’’, aldus de strafpleiter.

De advocaat uit Kiel, die de Maddie-verdachte verdedigt met zijn Hamburgse collega Johann Schwenn, wilde verder niet ingaan op de beschuldigingen aan het adres van hun cliënt. Hij zei wel dat Brückner ‘totaal anders is’ als het beeld dat de buitenwereld van hem heeft. ,,Ik ervaar hem als een zeer rustige en vriendelijke gesprekspartner.’’

De uitzending van begin juni waarin werd gemeld dat er een Duitse verdachte was van de ontvoering en moord op Madeleine McCann leverde ruim 800 tips op, zo maakte BKA-hoofdcommissaris Christian Hoppe woensdagavond bekend in de nieuwe uitzending. Het OM in Braunschweig maakte de volgende dag meer bekend over de 43-jarige man en verklaarde ervan uit te gaan dat Maddie dood is.

Handlanger

Op 3 mei 2007 belde een Portugees nummer tussen 19.32 en 20.02 uur met Brückner op een ander Portugees nummer, zo blijkt uit locatiegegevens. Madeleine McCann verdween die avond tussen 21.10 en 22.00 uur. De ouders Kate en Gerry McCann zaten toen te eten met enkele vrienden in een tapasbar op 50 meter van hun appartement. Daar lagen Madeleine (3) en de tweeling Sean en Amelie (1) te slapen.

De rechercheurs vermoeden dat de beller een werknemer was van het vakantiecomplex in Praia da Luz en Brückner tipte over een geschikt tijdstip om het appartement van de McCanns binnen te dringen. Maddie verdween tussen 21.10 uur en 22.00 uur.

Christian Hoppe zei begin juni in het Duitse opsporingsprogramma dat er aanwijzingen zijn dat Maddie om het leven is gebracht. ,,Er zijn redenen om aan te nemen dat er, behalve de verdachte, nog meer mensen zijn die weten hoe die avond is verlopen”, zei hij. ,,Misschien weten ze zelfs op welke plek het lichaam is achtergelaten.” In een persconferentie de volgende dag maakte aanklager Hans Christian Wolters van het Openbaar Ministerie (OM ) in Braunschweig bekend dat de 43-jarige Duitser wordt verdacht van de ontvoering en moord op Maddie en dat de onderzoekers er van uitgaan dat zij dood is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee