Opnieuw coronabesmetting op Brabantse nertsenhouderij

Print
Opnieuw coronabesmetting op Brabantse nertsenhouderij

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Op een nertsenfokkerij in de Brabantse plaats Landhorst is een besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld.

Het bedrijf met 4300 moederdieren wordt zo snel mogelijk geruimd, melden de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw).

De besmetting is aan het licht gekomen dankzij de meldplicht die geldt als nertsenhouders merken dat hun dieren symptomen vertonen die kunnen wijzen op het coronavirus. In totaal zijn nu bij achttien nertsenhouderijen besmettingen vastgesteld.

Ruimen

Het besluit om alle besmette bedrijven te ruimen werd in mei genomen, nadat was gebleken dat het virus lang kan blijven circuleren. Dat kan risico’s vormen voor de gezondheid van mens en dier. Nertsen worden door mensen aangestoken, en kunnen het virus op hun beurt weer overdragen op mensen.

Voor de resterende nertsenhouderijen geldt een landelijk vervoersverbod. Zij mogen geen bezoekers toelaten en moeten extra hygiënemaatregelen treffen. Het kabinet werkt nog aan een regeling waarmee nertsenhouders hun bedrijf eerder kunnen beëindigen. Jaren geleden is al besloten dat houden van de dieren voor hun pels in 2024 verboden wordt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen