Kroongetuige Nabil B. heeft weer een advocaat

Print
Kroongetuige Nabil B. heeft weer een advocaat

Strafrechtadvocaat Peter Schouten. Afbeelding: ANP

Kroongetuige Nabil B. zit niet meer zonder raadsman. Peter Schouten is sinds afgelopen maandag zijn advocaat en heeft deze week ook voor het eerst juridische bijstand aan de kroongetuige verleend, zo meldt Schouten aan het AD.

Peter R. De Vries blijft vertrouwenspersoon, maar krijgt nog geen toegang tot de kroongetuige.

Lees ook: OM zet De Vries voet dwars als ‘vertrouwensman’ kroongetuige

De kroongetuige zat sinds maart zonder advocaat, nadat hij brak met zijn toenmalige en anonieme advocaat. Nabil B. (32), die getuigt tegen de liquidatiebende van Ridouan Taghi, zat sindsdien zonder bijstand. In mei maakte hij duidelijk dat hij weigerde mee te werken aan verhoren (waar hij contractueel toe verplicht is als kroongetuige), omdat het OM de door hem gewenste vertrouwenspersoon weigerde. Het bleek te gaan om misdaadjournalist Peter R. de Vries. Die maakte bekend samen met advocaat Schouten voor Nabil B. aan de slag te willen. Nabil B. maakte duidelijk dat hij zijn medewerking alleen zou verlenen als hij met beide heren aan de slag zou kunnen.

Het OM stelde dat De Vries niet als vertrouwenspersoon kan werken, omdat hij geen advocaat is. ,,Rechtsbijstand in een strafzaak kan alleen gegeven worden door een advocaat en niemand anders.” Wel gaf het OM toe met De Vries serieus te hebben gekeken naar een mogelijke rol. ,,Gelet op de uitdrukkelijke wens van de kroongetuige en diens bijzondere omstandigheden is door het OM serieus de mogelijkheid bekeken of met de misdaadjournalist een overeenkomst kan worden gesloten. Deze verkenning heeft uiteindelijk geleid tot de conclusie dat zo’n overeenkomst niet mogelijk is.”

‘Meerdere wegen naar Rome’

Nu blijkt dat Schouten sinds deze week optreedt als advocaat namens de kroongetuige. ,,Ik heb mij deze week bij de rechtbank gemeld als zijn advocaat.” Afgelopen week was hij voor het eerst aanwezig bij een verhoor van de kroongetuige bij de rechter-commissaris, waar de kroongetuige dus weer zijn medewerking aan verleent. Ook wordt op korte termijn een tweede advocaat toegevoegd. De Vries zal optreden als woordvoerder namens Nabil en zijn familie, maar krijgt als vertrouwenspersoon van de kroongetuige geen toegang tot hem. Schouten zegt dat hij er alles aan zal doen om dit toch voor elkaar te krijgen. ,,Er zijn meerdere juridische wegen die naar Rome leiden.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →