Uniek: Palmgiertje geboren in ZooParc Overloon

Print
Uniek: Palmgiertje geboren in ZooParc Overloon

Afbeelding: ZooParc Overloon/Facebook

Overloon -

In het ZooParc in het Brabantse Overloon is een palmgiertje uit het ei gekropen.

De dierentuin noemt de geboorte bijzonder: het is slechts de derde palmgier die dit jaar in een van de Europese dierentuinen kon worden verwelkomd.

Het jong werd ongeveer zes weken geleden geboren in het park, dat de geboorte vrijdag bekendmaakte. „Omdat het zelden voorkomt dat je zo’n kleine gier in een dierenpark kan bewonderen is het wel echt bijzonder om dat zo te kunnen meemaken”, zegt verzorger Steven Van Den Heuvel. Het palmgiertje groeit volgens het park als kool.

Afrika

Palmgieren komen In het wild voor in bossen en op savannes in Afrika beneden de Sahara, dichtbij water. De vogels worden ook vaak gierarend genoemd, omdat ze wat betreft uiterlijk meer lijken op een arend dan op een gier. Het zijn middelgrote zwart-wit gekleurde vogels met een kenmerkende rode vlek rond de ogen. Volwassen dieren zijn 56 tot 65 centimeter groot. Hun brede maar relatief korte vleugels hebben een spanwijdte van 130 tot 150 centimeter.

De palmgier eet in tegenstelling tot zijn bekendere soortgenoot niet uitsluitend vlees, maar vooral vruchten van de oliepalm. Deze vruchten plukt hij op de kop hangend uit de boom.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen