Amsterdam

Knot: ook risico’s aan langdurige coronasteun ECB

Print
Knot: ook risico’s aan langdurige coronasteun ECB

Klaas Knot. Afbeelding: ANP

Het is goed mogelijk dat de Europese Centrale Bank niet de volledige 1350 miljard euro opmaakt bij het opkoopprogramma om de coronacrisis te bestrijden.

Bovendien kleven er risico’s aan het te lang leunen op bepaalde crisismaatregelen van de centrale bank voor de eurozone. Dat zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), tijdens een online-evenement van persbureau Bloomberg.

Knot pleitte in het webinar voor een goede mix van steunmaatregelen, waarbij niet alleen naar centrale banken wordt gekeken voor hulp als opkoopprogramma’s of renteverlagingen. Dat gebeurde volgens de DNB-preses wel bij het herstel na de financiële crisis. Dit had onder andere als nadeel dat het goedkoop-geldbeleid aanzette tot het aangaan van hogere schulden.

De ECB kondigde eerder dit jaar aan voor 1,35 biljoen euro aan bedrijfs- en staatsobligaties op te kopen om ervoor te zorgen dat er genoeg geld naar de economie blijft stromen. Knot benadrukte dat dit opkoopprogramma, PEPP genaamd, slechts een tijdelijke maatregel is. Als dergelijke noodsteun te lang door blijft gaan, ontstaat volgens hem het risico dat deze aan effectiviteit inboeten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen